ARAD. CFR SA anunță, prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, scoaterea la licitație a unui număr de 74 de secții CFR neinteroperabile, cu o lungime totală de peste 2.000 de kilometri, în întreaga țară. Dintre aceste secții, patru se află pe raza județului nostru.
„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a scos la licitație la Bursa Română de Mărfuri 74 de secții CFR neinteroperabile, pe pe raza a șapte regionale (toate, cu excepția SRCF Constanța). Lungimea totală a acestor secții este de 2.009,754 kilometri”, anunță specialiștii de la clubferoviar.ro.
Aceștia detaliază:
„Concret, prin procedura de la Bursa Română de Valori, administratorul infrastructurii feroviare din România oferă preluarea prin închiriere a secţiilor de circulatie neinteroperabile, individual sau grupate, în scopul realizării activităţilor de gestionare a infrastructurii feroviare neinteroperabile şi asigurării serviciilor de transport feroviar public de călători şi/sau de marfă. Durata contractului de închiriere este de patru ani. Se pot depune oferte pentru una sau mai multe grupe de secţii de circulaţie. Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei se poate ridica de la sediul Bursei Române de Mărfuri, contra sumei de 300 de lei, la care se adaugă TVA”.
Patru din Arad
După cum am precizat deja, Regionala CFR Timișoara a inventariat patru rute din județul Arad care sunt cuprinse în această licitație. Pe trei dintre ele există deja operatori, de stat sau privați, urmând ca, în urma licitației, să fie stabiliți noii operatori. Bineînțeles, noii operatori pot fi cei care operează deja rutele, dacă vor depune oferte care vor fi declarate câștigătoare.
Cea mai lungă rută care vizează județul nostru este Ineu-Gurahonț-Brad, care are o lungime de peste 104 kilometri și care beneficiază, în prezent, de 89 de angajați care deservesc activitățile de aici. Aceasta este și cea mai scumpă rută din județul Arad, prețul de pornire al licitației, care va fi plătit de operatorii privați către CFR, urmând să pornească de la suma de 55.528 de lei pe lună.
Urmează ruta Sântana-Ineu, lungă de peste 39 de kilometri, deservită în prezent de 62 de angajați. Prețul de pornire a licitației în acest caz pleacă de la 5.806 lei pe lună, bani care vor fi achitați de operatorul privat către compania de stat. Ruta dintre Nădab și Grăniceri, care măsoară puțin peste 19 kilometri, are un preț de pornire a licitației de 5.978 de lei pe lună.
În ceea ce privește următoarea rută, aceasta este abandonată în prezent. Este vorba despre ruta Ineu-Cermei, cu o lungime de 13 kilometri. Pentru aceasta, CFR solicită un preț de pornire a licitației de 1.257 de lei pe lună.
În aprilie
Cei de la clubferoviar.ro au mai anunțat faptul că data limită de depunere a ofertelor şi a documentelor însoțitoare de către companiile feroviare private interesate de aceste rute este 25 aprilie 2025, ora 10:00. Data previzionată pentru începerea licitaţiei electronice va fi comunicată ulterior tuturor ofertanţilor calificaţi în această fază, prin intermediul unei invitaţii.