Premierul român, Emil Boc şi cel maghiar, Viktor Orban s-au întâlnit joi după-masa la Csanadpalota (Ungaria) pentru a inaugura mega-conducta de gaz Arad-Szeged. Intenţia de realizare a acestei interconectări a sistemelor de gaze dintre România şi Ungaria a apărut în urmă cu 10 ani, dar acordul final a fost semnat abia în 2008.
Gazoductul Arad-Szeged urmează, potrivit oficialilor prezenţi la inaugurare, să asigure preţuri competitive pentru consumatori.
Sandor Fasimon, preşedintele grupului Mol, şi-a permis chiar să afirme că “într-o anumită măsură acest gazoduct este un act de independenţă faţă de gazele ruseşti” sau că, prin realizarea acestei interconexiuni, România va avea acces la pieţele din vestul Europei, existenţa unei pieţe regionale fiind cea care reglează preţul gazelor.
Emil Boc a salutat sprijinul financiar al Uniunii Europene în realizarea gazoductului, a precizat că realizarea acestuia “este o dovadă a eficienţei guvernelor român şi ungar” iar ca noutate a precizat că Guvernul va include AGRI în lista de proiecte care vor fi finanţate în 2011. Împreună cu partenerii din zona Mării Caspice vor căuta furnizori de gaze pentru acest proiect.
Proiectul AGRI vizează tranzitul de gaze naturale lichefiate din zona Mării Caspice în Europa, respectiv dinspre Azerbaidjan spre România, prin Georgia, precum şi construcţia a două terminale de gaze lichefiate la Tbilisi şi portul Constanţa.
Ţări importante
“Dacă în această regiune nu avem dezvoltare, în toată Europa nu va fi dezvoltare. Europa Centrală, din Polonia până în România, rămâne regiunea cu cea mai mare dezvoltare, la fel cum era şi înainte de criza economică”, a declarat şi premierul Viktor Orban, convins că România şi Ungaria au un rol deosebit în acest domeniu.
Datele gazoductului
Gazoductul Arad-Szeghed are o lungime de 109 kilometri, dintre care 62 de kilometri pe teritoriul românesc. Are o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi pe an. Pentru moment, prin gazoductul Arad-Szeged, România poate doar să importe gaze.
Oficialii
Conducta a fost ieri inaugurată în prezenţa comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, a preşedintelui CJA, Nicolae Ioţcu, a mai multor oficiali, parlamentari şi primari din Ungaria şi Arad.
“Când aprovizionarea cu gaze este fragmentată, toţi sunt vulnerabili” – premierul Viktor Orban
Citiți principiile noastre de moderare aici!