ARAD. Soarta primei fabrici de seringi de unică folosinţă din România a fost decisă în cele din urmă de către judecători. Tribunalul Arad a admis începerea procedurii falimentului “Sanevit 2003” S.A. Arad, la cererea lichidatorului judiciar şi administratorului societăţii. Asta după ce în luna iulie s-a dispus, într-un alt proces, dizolvarea societăţii, care are datorii istorice. Acestea depăşesc suma de 20.000.000 de lei, mai mult de jumătate fiind doar către Primăria Arad, din taxe şi impozite neplătite. La momentul încetării activităţii, în 2013, datoria era de 8,4 milioane de lei, însă de atunci a tot crescut, chiar dacă din Sanevit au rămas doar fostele hale de producţie.
Soluţia Tribunalului
În 8 noiembrie, Tribunalul Arad s-a propunţat şi a admis cererile lichidatorului judiciar Ioana Bubulete IPURL şi a debitoarei SC SANEVIT 2003 SA.
“În temeiul art. 145 alin. (1) lit. D din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei SC SANEVIT 2003 SA. În temeiul art. 145 alin 2 din Legea nr. 85/2014, desemnează lichidator judiciar pe Ioana Bubulete IPURL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din Legea nr. 85/2014. În temeiul art. 145 alin 2 din Legea nr. 85/2014, dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitoarei”, se arată în soluţia pe scurt publicată pe portatul Tribunalului Arad.
Judecătorii au dispus notificarea deschiderii procedurii de faliment la Oficiul Registrului Comerţului şi informarea părţilor interesate. Termenul limită pentru depunerea cererilor de recuperare a datoriilor a fost fixat pentru 23 decembrie 2021.
Instanţa a mai dispus “sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare”.
Deşi executorie, decizia instanţei poate fi atacată cu apel, însă surse implicate în acest dosar ne-au spus că nu există părţi interesate să oprească falimentul, din moment ce chiar societatea a cerut admiterea procedurii.
Planurile eşuate
“Sanevit 2003” S.A. Arad aparţine în totalitate statului român, care a eşuat în încercările de privatizare şi resuscitare a producţiei. În februarie 2021, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri răspundea întrebărilor adresate de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro cu privire la situaţia fabricii. La acea dată, împotriva societăţii era formulată în instanţă o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei din partea Primăriei Arad. De asemenea, erau emise o serie de notificări şi somaţii de plată rezultate în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive.
“În anii 2015 și 2016, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a declanşat procedura de privatizare, publicând două oferte de privatizare, însă niciun dosar de prezentare nu a fost cumpărat. Societatea se află în administrare specială prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1907/18.11.2008. În anul 2018, Patronatul European al Întreprinzătorilor cu Dizabilităţi a depus o scrisoare de intenţie şi a efectuat mai multe vizite la societate, după care a solicitat începerea demersurilor pentru privatizare. Având în vedere că ministrul Economiei a aprobat reluarea procedurii de privatizare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a fost reluată procedura prin actualizarea raportului de evaluare, raport finalizat în data de 21.09.2018. S-a derulat o procedură de achiziţii pentru publicarea anunţului de privatizare în presă şi s-a semnat un contract cu un furnizor media, contract a cărei durată a expirat înainte de a se putea publica anunţul de privatizare. S-a început elaborarea dosarului de prezentare, dar acesta nu a putut fi finalizat din următoarele motive: imposibilitatea obţinerii Declaraţiilor pe proprie răspundere autentificate la notariat a membrilor Consiliului de Administraţie şi a cenzorilor; lipsa Certificatelor de obligaţii bugetare privind datoriile societăţii către bugete”, informa Ministerul Economiei.
Conform sursei citate, „membrii Consiliului de administraţie nu şi-au mai acceptat mandatul, deoarece societatea nu mai avea conducere şi nici salariaţi, iar firma de pază a refuzat să mai efectueze paza având în vederea întârzierea plăţilor”.
Ministerul Economiei susţinea că a încercat să reorganizeze Consiliul de Administraţie, dar “nu s-au identificat persoane pentru a prelua aceste funcții”.
Explicaţii morții Sanevit
Fabrica arădeană de seringi era mândrie naţională la mijlocul anilor 1990. Capacitatea anuală de producţie era de 160 – 200 milioane de seringi şi 520 milioane de ace medicale.
Ministerul Economiei explica, în februarie 2021, de ce fabrica arădeană s-a îndreptat spre faliment:
„Având în vedere deschiderea pieţelor în faţa importurilor de tot felul după 1990, societatea s-a văzut în situaţia de nu reuşi să vândă produsele beneficiarilor potenţiali (sistemul sanitar intern) și în scurt timp a ajuns într-o situaţie dificilă. De asemenea, trebuie menționat faptul că societatea nu a lucrat niciodată la mai mult de 30% din capacitate”.
Trimite articolul
XLasă că importam seringi. De ce sa ni le producem noi. Intermediari care asigură importul, nu trebuie să câștige și ei?
La fel ca alte fabrici, in loc sa caute clienti si sa vanda la preturi competitive (atat in tara cat si afara), au preferat sa astepte sa vina clienti la ei si sa vanda la aceleasi preturi umflate.
Cobducere de kkt la fel ca in toate institutiile din tara. In loc sa producem si sa devenim noi exportator, stam si asteptam minuni sa vina banii singuri. De fapt asta e si mentalitatea romanilor de rand, asteapta sa primeasca mai multi bani fara sa invete nimic nou si fara sa faca nimic in plus.
Dar, da… strainii sunt de vina ca stiu cum sa faca business, nu noi…
-
Niclule…vorbesti… vorbe.
Echipele de conducere in firmele de stat au fost si sunt puse pe principiu obedientei si “asculatarii” . Nici un “angajat” la stat nu are initiativa/parere proprie/demnitate…Toti vad infractiunile care se savarsesc in jurul lor si TAC, de la portar pana director general. Din Sanevit s-a furat inca din faza de proiect, pune un cal sa alerge cu un picior amputat, pe urma te miri ca nu are “performante”.
PS. vezi prezentul…mastile din piata sunt “de import” cu toate ca avem producatori privati in RO. Sa faci productie in RO pt piata interna e sinucidere curata….!-
corect….noi producem masini si nemti le cumpara, nu doar ca ne cumpara Dacia Daster dar sa vezi ce reclama face la tv….noua nu ne place dacia noastra, noi cumparam harburile lor si apoi cand moare cate unul in accident auto, dam vina pe masina, ba ca un bmw vechi, ba ca e prea puternic…..suntem prea mandri de noi ca sa ne injosim sa cumparam un Daster ca doar vecinul care e somer , are mercedes….daca noi facem asa, atunci ne meritam soarta.
-
Păi, să falimenteze o fabrică de seringi e ca și cum ar falimenta una dă pită, ținînd cont de faptul că, ambele sunt vitale în egală măsură.
-
Pentru ca smardoii lesina cand vad acul.Mai multe asistente mi-a spus asta.Le e frica la romani de ace de aici falimentul combinat cu un management de stat. rar vre-un stat care poate administra o afacere simpla, si nasa a fost depasita pentru ca nu e in stare sa controleze costurile.Asa e la stat, totul e scump pt ca banii nu sunt munciti de ei.banii veniti uror se scurg printre degete.
care dezvoltator isi freaca miinile de bucurie?primaria lu peste
CRETINISM!!!!!!
Imporți seringi, după ce ucizi o fabrică
,,nui” bai probabil in locul fabricii se face un nou ,,lidl,,
ADICA AM FACUT O FABRICA DE LA CARE MEDICINA ROMANEASCA NU A VRUT SA CUMPERE PRODUSELE ???? Nu e vina celor ce ne mint , ne fura ,etc pentru ca ei asta stiu sa faca ! Vina ne apartine tuturor fiindca vedem si tacem in loc sa-i luam la intrebari ! Ei au inchis-o pentru ca tot ei – poate prin intermediari – sa o cumpere pe nimic !! Acolo sant banii nostri pentru care avem dreptul sa punem intrebari .Unde e justitia aia,platita bine ca sa aiba grija de bunurile acestei tari !
-
…platita,nu bine, ci colosal de bine! Am vazut cat de “bine” au avut grija ,inclusiv de TERENURILE(IMOBILELE) acestei tari ,cand le-au retrocedat abuziv si i-au imbogatit pe niste escroci! Avem exemple(unul de notorietate) si in judetul nostru…
In 8 ani nu s-au gasit solutii? Da-o dracu’ de treaba…
Las’ ca la anul deja se prevad probleme globale la aprovizionarea cu seringi, o sa fie ok
Fabrica statului boicotată de directorii (de spitale ai) statului.Dacă era de stat nu putea da mita sa i se cumpere marfa,cum fac privatii.Posibil ca în vremea aceea chinezîi din fabrici similare,începând cu directorul,lucrau pe un blid de orez.Azi ei lucra pe mulți $ iar noi pe faliment.
Furati si distrugeti ordinarilor !! Mafia Falconetii – Bibart terorizeaza in continuare Aradul si aradenii stau si joaca biliard de buzunar inloc sa iasa in strada sa alunge aceste vinituri ordinare napoi peste Carpati !!
Cea care a contribuit la falimentarea firmei este primăria Arad , cat de ” căpcăuni „ poti să fi să subminezi propria industrie a orașului și unică in Europa de est . Pe voi v-au ales arădenii sau miticii ?