Nu e o noutate, Aradul are probleme cu apa potabilă. În unele zone din judeţ, calitatea apei nu corespunde valorilor prevăzute în Legea nr. 458/2002. De-a lungul anului 2016, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Arad au depistat mai multe neconformităţi în ceea ce priveşte următorii parametri: clor rezidual liber, fier, mangan, nitrat, amoniu, arsen (prin analize fizico-chimice). Şi din punct de vedere microbiologic sunt probleme, în câteva cazuri (Groşeni, Semlac, Hălmăgel, Zerind, Nădălbeşti) fiind identificate bacterii coliforme, E. Coli şi Enterococ.
Potrivit Raportului judeţean privind calitatea apei distribuite prin sistem centralizat în anul 2016, realizat de DSP Arad, „datorită neconformării calităţii apei la valorile prevăzute în Legea nr. 458/2002, apa a fost restricţionată pentru consum uman (pentru băut și preparat mâncare) în două zone: *Ghioroc – parametru neconform Nitrat, cu valori peste 100 mg/l – restricţionată din 11.03.2016 şi în prezent; Compania de Apă Arad S.A caută soluţii pentru potabilizare (aducţiune de apă de la Uzina 2 Arad, proiect aflat în derulare); *Ineu, pentru parametrii Fe şi Mn – restricţionată în perioada 18.03.2016 – 12.06.2016; neconformităţile s-au datorat defecţiunilor la noul sistem de tratare pus în funcţiune la terminarea lucrărilor de modernizare pe fonduri europene (probe tehnologice). Restricția a fost ridicată după efectuarea analizelor de laborator care au atestat faptul că apa este conformă.”
Localităţi cu probleme
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Arad, la finalul anului 2016 următoarele zone de aprovizionare cu apă potabilă (ZAP) aveau, în continuare, apa restricţionată pentru consum uman, din cauza următorilor parametri neconformi: Șiclău pentru mangan (restricţie activată în 2013), Zerindu Mic pentru arsen (2014), Tisa Nouă – mangan şi fier (2015), Zerind – arsen (2015), Săvârșin – mangan (2015), Apateu – mangan şi arsen (2015), Tauț – mangan şi fier (2015), Prunișor – mangan (2015), Ghioroc – nitrat (2016). Pe aceeaşi listă a localităţilor unde consumul uman de apă a fost restricţionat se regăseşte şi comuna Secusigiu (for tutelar Primăria Secusigiu), unde DSP nu a putut realiza monitorizarea de control și audit, fiind imposibil de realizat dezinfecția.
Riscuri
Raportul judeţean privind calitatea apei distribuite prin sistem centralizat în anul 2016 atenţionează (şi) asupra efectelor pe care valorile neconforme ale diverselor substanţe din apă le au asupra sănătăţii oamenilor.
De pildă, nitrații (Concentraţie Maximă Admisă=50 mg/l), prin transformare în nitriți, pot determina „boala albastră” la sugar și copilul mic; prin consum prelungit la concentrații moderat crescute, poate genera subdezvoltare staturo-ponderală la copiii peste 3 ani. În ceea ce priveşte arsenul (CMA=10 micrograme/l), specialiştii DSP Arad menţionează: „consumul prelungit al apei este legat de apariția cancerului de piele, vezică, ficat, plămân; mecanismul de producere a cancerelor amintite nu este bine precizat, dar a fost constatat la populații din zone cu concentrații de peste 300 micrograme/l, fără a avea expuneri profesionale”. În privinţa manganului (CMA=50 micrograme/l), studii recente au demonstrat potențialul cancerigen al acestuia, iar în privinţa fierului (CMA=200 micrograme/l) ni se atrage atenţia: „consumul timp îndelungat la concentrații peste CMA poate provoca acumularea în ficat (tezaurizare)”. Pe lângă efectele nocive pe care le au asupra oamenilor, atât manganul, cât şi fierul provoacă modificări pronunțate de gust și depuneri pe instalațiile de tratare și distribuție a apei.
Amploare redusă
În vederea monitorizării de audit a calității apei potabile, specialiştii DSP Arad au prelevat 1.502 probe pentru determinări fizico-chimice şi au efectuat 2.677 determinări, dintre care 79 au fost neconforme. S-au prelevat 1.526 probe pentru determinări microbiologice (3.845 parametri determinaţi), din care 10 probe au fost neconforme pentru 34 parametri. De asemenea, reprezentanţii DSP Arad au efectuat 69 de acțiuni de control, în cadrul cărora au fost prelevate 39 de probe de apă în vederea efectuării de analize fizico-chimice şi microbiologice. Din probele prelevate 2 probe au necorespunzătoare fizico-chimic și 3 probe – microbiologic.
Zone de aprovizionare cu apă potabilă
În judeţul Arad sunt 32 de zone de aprovizionare cu apă potabilă (ZAP), din care 13 aprovizionează peste 5.000 de consumatori şi 19 sunt ZAP care aprovizionează sub 5.000 de consumatori. Operatorii licenţiaţi pentru producerea şi/sau distribuţia apei potabile în judeţul Arad sunt: Compania de Apă Arad SA (23 ZAP), SC Compania de Apă Valea Crişurilor SA (2 ZAP), SC Termoconstruct SA Sebiş (1 ZAP) şi Primăriile comunelor Archiş, Cărand, Igneşti, Pereg, Semlac, Vărădia de Mureş (6 ZAP).
În ceea ce priveşte sursa de apă folosită pentru potabilizare, 5 dintre ZAP utilizează ca surse de potabilizare ape de suprafaţă: Groşeni (operator Primăria Archiş), Hălmăgel (Compania de Apă Arad), Nădălbeşti (operator Primăria Igneşti), Moneasa (Compania de Apă Arad), Sebiş ( SC Termoconstruct SA); alte 27 dintre ZAP utilizează ca surse de potabilizare ape subterane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!