Lucrările au fost reunite de către curatorul evenimentului, Ana Dumitrean, sub genericul „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”. ”Este o mare onoare și bucurie pentru mine să mă aflu aici, cu această expoziție, în prezența atâtor oameni interesați de icoanele făcătoare de minuni” – a declarat, cu lacrimi în ochi, Ana Dumitrean.
”Filocalia” este un festival creat din inimă pentru inimi, pentru bucuria bucuriei dumneavoastră, prin participarea la manifestările lui. La această primă ediţie avem bucuria de a va aduce la Arad expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, icoane făcătoare de minuni care au plâns. Între acestea se distinge în mod cu totul deosebit cele două icoane făcătoare de minui de la Nicula. Este un fericit şi binecuvântat prilej de a avea la Arad Icoana făcătoare de minuni de la Nicula care a plâns în 1966 şi care a ţinut vie tradiţia pelerinajului de la Nicula în timpul comunismului, păstrând vie credinţa şi evlavia românilor faţă de Maica Domnului. Icoanele făcătoare de minuni de la Nicula vor rămâne la Galerie pe toată perioada de desfăşurare a Festivalului, până în data de 26 mai 2013.
După cum a specificat pr. dr. Alexandru Mihail Niţă, venit de la muntele Athos duminică, 19 mai, ora cu începere de la ora 19.00, cei care doresc să afle mai multe despre icoanele de la Muntele Athos, sunt invitați la Filarmonica de Stat arad, unde va ţine o cuvântare despre „Minunile icoanelor sfântului munte Athos”.
Evenimentul de la Galeria Delta a fost inaugurat în prezența directorului festivalului, pr. dr. Teofan Mada, a directorului onorific acad. Marius Porumb și a directorului Centrului Cultural Judeţean Arad, Ana Maria Dragoş.
Atât la începutul, cât şi la finalul vernisajului, grupul „Sfântul Ioan Damaschin” format din studenţi la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aurel Vlaicu” a interpretat pricesne şi imnuri bisericeşti.
Atelier de iconografie
Tot vineri, 17 mai, la Centrul Cultural Judeţean Arad, s-a deschis şi Atelierul de iconografie, Chipul iconic, care se va ocupa de studiul morfologiilor iconice ca metodă de decriptare a viziunii artistice tradiţionale. La acest Atelier practic de pictură participă elevi de la Liceul de artă „Sabin Drăgoi” şi Şcoala populară de arte Arad, sub coordonarea Angelei Hanc, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!