Doctoranzii şcolii doctorale beneficiază de burse în cadrul programului „Aspecte generale privind proiectul ID 77082 – Burse doctorale de pregătire ecoeconomică şi bioeconomică complexă pentru siguranţa şi securitatea alimentelor şi furajelor din ecosisteme antropice”, câştigat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” prin competiţie, în luna decembrie anul trecut, unde lider de proiect este Academia Română.
Coordonatorul şcolii doctorale, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, lider partener nr. 2 în proiect, a prezentat cursul de cercetare ştiinţifică – „Concept al dezvoltării socioeconomice”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat că „dezvoltarea societăţii actuale este dependentă de cercetarea ştiinţifică şi de dezvoltarea tehnologică, acestea ocupând, alături de educaţie, un rol central care asigură progresul şi implicit bunăstarea. Dacă la reuniunea de la Lisabona, din anul 2000, s-a stabilit o strategie europeană care să transforme Uniunea Europeană într-un spaţiu economic bazat pe cunoaştere, cel mai dinamic şi mai competitiv din lume, ulterior au apărut o serie de comunicări ale Comisiei Europene, sau de rezoluţii ale Parlamentului European, care au adus precizări suplimentare, printre care şi solicitarea, stabilită de Consiliul European, ţinut la Barcelona în anul 2002, ca până în anul 2010, ţările membre să asigure cheltuieli de 3% din P.I.B pentru cercetare. Ulterior, Uniunea Europeană a constatat că are nevoie de tot mai mulţi cercetători pentru ţinta Barcelona, în anul 2010 fiind necesare circa 700.000 de cadre cu studii superioare”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Etapa actuală a cercetării ştiinţifice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost prezentată de prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea ştiinţifică a Universităţii.
Cursurile şcolii doctorale de biologie vor continua şi astăzi cu „Băncile de gene şi conservarea germoitar plasmei” – prof. univ. dr. Dorina Cachiţă, „Bioterapie celulară: principii, modulare, aplicaţii” – prof. univ. dr. Daniela Bratosin, iar conf. univ. dr. Violeta Turcuş, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii va prezenta „Aspecte generale privind proiectul ID 77082 – Burse doctorale de pregătire ecoeconomică şi bioeconomică complexă pentru siguranţa şi securitatea alimentelor şi furajelor din ecosisteme antropice”.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!