LIPOVA. Totul părea frumos și avea, fără îndoială, un substrat nobil. Case pentru cei care nu au bani, pentru cei sărăci. Criterii serioase, cel puțin pe hârtie, care să-i ajute pe cei cu adevărat oropsiți să primească un apartament în mult râvnitele ANL-uri. Ce oferă ele pentru locatari e o altă poveste diferită de la un oraș la altul.
Alți constructori, alte surse de încălzire, alte locații. Am mai scris în ziarul nostru despre necazurile celor de la Sebiș, tot locatari ai blocurilor ANL care plătesc foarte mulți bani pentru o căldură pe care nu o prea au, acum au răbufnit cei de la Lipova.
Fără nici un anunț prealabil s-au trezit cu suma de la căldură dublată începând de la 1 Martie. A fost cireașa de pe tort. După ce în 2010 s-au mutat în aceste apartamente fără ca acestea să fie legate la curent, fără ca drumul spre ele să fie amenajat, unele cu pereți crăpați, după cum spun locatarii, cu infiltrații de apă, acum sunt puși la plată. Avem doar povestea lor pentru că varianta primăriei e greu de aflat. Nici primarul și nici viceprimarul localității nu au răspuns ieri la telefon pentru a afla cum se văd blocurile ANL de pe fotoliile administrației locale. Blocurile au fost inaugurate în 2010. S-a pornit cu stângul, spun locatarii în povestea lor.
„Apartamentele au fost predate fără să existe curent, fără drum amenajat, ca să nu mai spun că multe apartamente au avut probleme (pereți crăpați, înfiltrații de apă, uși care nu au fost bine fixate,etc), probleme din care o parte nu au fost nici până în ziua de azi soluționate. Pentru a avea curent, fiecare chiriaș a trebuit să facă direct contract cu ENEL și doi ani de zile nu am avut curent pe casa scărilor și în uscătorii pentru că pe cei de la primărie nu i-a mai interesat” spune unul dintre chiriașii acestor blocuri.
Prima înțelegere
Într-o primă ședință s-a stabilit că cei care locuiesc acolo trebuie să plătească 150 lei căldura și apa caldă 12 luni pe an (centrala pe lemne), o chirie de 90 lei și apa rece. Mai apoi, spun chiriașii „administratorul a venit cu un act adițional în care suma lunară pentru căldura era 200 lei, invocând faptul ca la ședință au uitat să adauge TVA-ul” . Acum primăria a decis ca suma pentru căldură și apă caldă să ajungă la 300 lei (3 600 per an) pentru o suprafață de 56.51mp.
Din păcate, decizia a fost luată fără ca chiriașii să fie înștiințați, precum prevede legea cu cel puțin 30 de zile înainte. Au descoperit la plată. Poate nu este o sumă mare, dar mulți din cei care locuiesc acolo au venituri mici, poate prea mici pentru a sta chiar într-un bloc ANL.
Primăria nu răspunde
Am încercat de nenumărate ori să luăm legătura cu primarul, Mircea Jichici, sau cu viceprimarul Dodon Vasile, dar nu au fost de găsit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!