A fost linişte ca niciodată în ultimii ani în şedinţa Consiliului Judeţean Arad în care au fost distribuţi bani către oraşe şi comune din judeţ, din cota de 6 la sută din impozitul pe venit. Asta, chiar dacă trei dintre comune nu au primit, iniţial, niciun leu. Consilierii judeţeni au fost convocaţi în prima şedinţă ordinară a anului, printre punctele de pe ordinea de zi numărându-se şi cel referitor la alocarea banilor către oraşele şi primăriile din judeţ. În anexa care însoţea proiectul de hotărâre, trei comune, respectiv Craiva, Dezna şi Şistarovăţ, erau trecute cu 0 lei în dreptul sumelor pe care ar urma să le primească. Motivul? A explicat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean: primarii nu au venit să îşi susţină proiectele pentru care cereau bani. Mai mult, unii primari nici nu au trimis solicitarea de fonduri în termenul stabilit, respectiv până în data de 8 ianuarie. Consilierul judeţean Ruben Budău, de la PSD, a cerut „îndurare” pentru primarii care nu respectă regulile, însă Cionca s-a arătat de neclintit. Budău a depus amendamente pentru ca şi primăriile care nu trebuiau să primească fonduri să se „înscrie” la banii din impozitul pe venit. Însă preşedintele CJA a replicat: „Ar fi lipsă de bun simţ pentru primarii care şi-au rupt din timpul lor să vină să ne explice proiectele pentru care au nevoie de bani. Ar fi lipsă de bun simţ şi faţă de mine, care, de când am trimis solicitările către primării, să ne spună fondurile de care au nevoie, am stat zi de zi la birou şi m-am întâlnit cu primarii care au venit să ne ceară bani”. Budău a cerut, totuşi, indulgenţă, dar fără succes. Însă surpriza a venit tot de la Cionca. Acesta a propus ca una dintre comunele aflate pe „lista neagră” să primească fonduri. Este vorba despre comuna Şiştarovăţ. Iniţial, cea mai mică comună din judeţ nu trebuia să primească niciun leu. Numai că, ulterior, primarul din Şiştarovăţ a avut o întâlnire cu preşedintele CJA, întâlnire în urma căreia s-a descoperit faptul că solicitarea de fonduri a fost trimisă pe o adresă de mail… greşită. Fiind vorba despre o eroare, Iustin Cionca a propus ca micuţa comună să primească 100.000 de lei, amendament care a fost adoptat de consilierii judeţeni. Aşadar, cu 0 lei de la Judeţ au mai rămas comunele Craiva şi Dezna.
Care sunt sumele?
Consiliul Judeţean Arad are la dispoziţie, din cota de 6 la sută pe impozitul pe venit, o sumă totală de 36,8 milioane de lei. Dintre aceştia, peste 29,5 milioane de lei au fost împărţiţi primăriilor din judeţ. Cele mai mari sume le-au primit oraşele conduse de primari PNL. Pecica, Sântana şi Ineu au primit câte 900.000 de lei, în timp ce Curtici, Sebiş şi Chişineu-Criş au primit 800.000 de lei. Oraşelor conduse de primari PSD le-au fost alocate următoarele sume: Lipova – 350.000 de lei, Pâncota şi Nădlac – 300.000 de lei.
În ceea ce priveşte comunele, cei mai mulţi bani, respectiv 700.000 de lei, i-a primit comuna Vladimirescu. Urmează apoi Şiria, cu 600.000 de lei. Ghioroc va primi 515.000 de lei, iar Pilu 500.000 de lei. 450.000 de lei a primit Brazii, Seleuş, Zădăreni, Zimandu Nou, Hălmagiu, Hăşmaş, Socodor, Şagu şi Şimand. La cota 400.000 de lei s-au înscris comunele Almaş, Buteni, Cermei, Fântânele, Frumuşeni, Gurahonţ, Beliu, Livada, Semlac, Şeitin şi Bocsig. În sfârşit, restul comunelor, minus cele două cu zero lei primiţi, au primit fonduri cuprinse între 100.000 şi 350.000 de lei.
„Banii vor merge cu prioritate către rezolvarea nevoilor principale: grădinițe, școli, dispensare medicale, reabilitarea și modernizarea străzilor, extinderea rețelelor de alimentare cu apă și introducerea rețelelor de gaz. Cu ajutorul acestor bani, la nivelul județului, vor fi cofinanțate 155 de proiecte pe care administrațiile locale le implementează”, a transmis Consiliul Judeţean Arad.
Trimite articolul
XAm fost plecat dupa motorina ca acuși începe campania de primăvară…nu ma interesează pe mine de comuna …și nu mai scrieți de Craiva vă rog ….!
Pe Declaratia de Avere nu se vad imobilele de afara. Italia, Belgia, Anglia. Alesii politicieni transpira aici sa poata sa-si transfere avutia afara. Chereches este un exemplu dar si Fritz cred ca ocupa acest interes. Nu vad un control serios din partea celor platiti SA NU CONTROLEZE.
Asteptam DNA-ul la CRAIVA se fura mult …se fura motorina…!!!