USUSĂU. An de an, primarii din județ sesizează problemele cu care se confruntă atunci când vine vorba de distribuția energiei electrice. Întreruperile frecvente de curent, dublate de intervențiile întârziate ale echipelor din teren, nu au cum să rezolve cea mai gravă problemă: furnizarea decentă a curentului. Primarul comunei Ususău, Florin Țole, a răbufnit în această toamnă, sătul de modul în care se furnizează curentul în comuna pe care o administrează și s-a adresat în mod oficial companiei Enel. Răspunsul primit nu a făcut lumină, ba mai mult am putea spune că i-a aruncat într-un hățiș legislativ pe cei din Ususău.
„Sub orice critică”
Așadar, la sfârșitul lunii septembrie, Florin Țole, primarul din Ususău, le-a scris celor de la Enel Energie, subliniind încă din primele rânduri că „furnizarea energiei electrice (cel puțin în comuna noastră) se face sub orice critică, atât pentru primărie și unitățile de învățământ, cât și pentru populație”.
„În fiecare zi se fac numeroase întreruperi ale energiei electrice, fără motiv (fără să bată vântul sau alte calamități naturale), ceea ce duce la distrugerea aparaturii electrice și electronice, atât la instituțiile publice, cât și la populație. Am fost nevoiți să înlocuim diferite aparaturi care s-au ars din cauze întreruperilor sau fluctuațiilor de tensiune. Transportul energiei este un dezastru și oscilează între valori de la 205V la 245V, la care se mai adaugă și întreruperile neprogramate. Compensarea întreruperilor cu 30 de lei pentru fiecare contor nu ne mulțumește deloc, având în vedere pagubele care sunt mult mai mari”, a transmis cât se poate de tranșant primarul.
Mai mult, Țole subliniază că „sesizarea o facem atât din partea noastră, cât și din partea cetățenilor din Ususău, care ne roagă: Faceți ceva, că nu mai putem!”. În final, primarul susține că, dacă situația va continua, „ne rezervăm dreptul contractual de a sesiza toate autoritățile competente spre rezolvarea situației, inclusiv constituire ca parte civilă în instanță pentru recuperarea tuturor prejudiciilor produse, atât la instituție, cât și la populație”.
Răspunsul… pe lege
Ei bine, E-Distribuție Banat a răspuns sesizării primarului din Ususău, însă explicațiile au fost date … citând legea, fără a se veni cu date concrete.
„Înțelegem că aceste întreruperi au un efect neplăcut și profund perturbator și vă mulțumim pentru semnalarea acestei situații”, se arată în începutul scrisorii de răspuns.
Mai apoi, cei de la E-Distribuție Banat – răspunsul nefiind semnat de o persoană anume, ci doar în numele companiei, explică:
„Conform evidențelor E-Distribuție Banat SA, alimentarea cu energie electrică a locului/locurilor de consum din județul Arad, loc. Ususău, au fost afectate de întreruperi cu originea în instalațiile electrice de medie tensiune/joasă tensiune, cauzate de evenimente accidentale sau efectuarea unor manevre de exploatare pentru identificarea și localizarea unor defecte, lucrări de mentenanță, precum și de acționări ale sistemelor de automatizare și protecție la apariția defectelor trecătoare”.
Natura e de vină
În ceea ce privește întreruperile de scurtă durată, E-Distribuție transmite că „acestea au ca și cauză funcționarea corectă a elementelor de protecție și automatizare, respectiv a acționării dispozitivului RAR în stația de transformare 110/20kV, la apariția unor defecte fără localizare pe linia electrică LEA 20kV. Specificăm faptul că aceste întreruperi accidentale sunt cauzate de defecte apărute pe linia electrică LEA 20kV, cu cauze independente de măsurile adoptate de operatorul de distribuție, determinate de influența factorilor din natură: creșterea vegetației, vântul puternic, furtunilor cu descărcări electrice, precum și a prezenței păsărilor pe conductoarele linii”. Așadar, prin răspunsul celor de la Enel, de vină pentru distribuția deficitară a curentului în Ususău e … natura.
Mai mult, chiar în finalul răspunsului, E-Distribuție ține să se disculpe în totalitate, precizând că „distribuția de energie electrică nu poate fi total lipsită de întreruperi ale serviciului și/sau nivelul necorespunzător de tensiune care sunt determinate de cauze imprevizibile și inevitabile din punct de vedere tehnic, care nu țin de operatorul de distribuție”.
Primării, în beznă
Acesta nu este, însă, primul caz în care administrațiile locale încearcă să pună presiune pe companiile de distribuție a curentului cu speranța că vor găsi o soluționare. Toate demersurile, însă, au rămas … în beznă.
Trimite articolul
XTurnu, Variasu Mare, Variasu Mic, Dorobanti, Iratosu sunt toate la fel. Dar nimeni nu va face nimic pana nu le da careva in cap….
Sa nu vorbim de sărăcia din variabil mare.
Toți sunt niște hoți, bani cât mai mulți pentru buzunarul lor și munca mai putina sau deloc.
Viseaza mioritici oi electrice?
trebuie sa intelegem oameni buni .. nu sunt bani de mentenanta … ce-i asa greu?