ARAD. A fost publicată Ordonanța de Urgență prin care Codul Muncii a fost modificat. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă modificările vizează definirea și sancționarea „muncii subdeclarate”.
„În sensul prezentei legi, muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale”, se arată în noua prevedere din Codul Muncii.
De asemenea, acordarea unor drepturi salariale nete mai mari decât cele constituite și evidențiate în statele de plată ale salariaților a fost reglementată drept contravenție.
„Fapta de a acorda un salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale va fi sancționată cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei”, explică reprezentanții ITM.
Muncă peste program
Noile modificări redefiniesc și sancționarea muncii nedeclarate prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă (și nu „în afara programului de lucru”) stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. Astfel, primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial va fi sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.
Atenție la plata salariului
„Depășirea, cu mai mult de o lună, a termenului stabilit în contract pentru plata salariului va fi sanctionată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”, este prevederea din noul Cod al Muncii.
90 de zile pentru compensare
O altă modificare vizează compensarea muncii suplimentare prin zile libere plătite. În acest caz, termenul a fost extins de la 60 de zile la 90 de zile, „pentru a evita blocarea desfășurării raporturilor de muncă ale agenților economici și asigurarea desfășurării activității acestora în bune condiții”.
Trimite articolul
XȘi cum veți prinde pe cei care iau mai mulți bani decât au pe contract?!?
Doar nu o sa se dea singur în gat, și nici patronul nu o sa recunoască deci aici va blocați cu legile voastre de căcat care suna a propaganda ieftina pentru idioți.
-
Gresit Kata! Prevederea e tocmai pentru momentul cand una dintre parti “o da in gat” pe cealalta ! Ca sunt destule cazuri..
Si dacă o da in gat cum demonstrează ca a luat mai multi bani?
Fara a avea un act sau mai stiu eu ce ca a luat mai mult
-
ghici ?
-
Poate demonstra ca a lucrat mai mult decat este scris pe contract!
La multe firme de paza se lucrează 24 cu 48 adică o zi din 3 total 240 ore pe luna .170 munca pentru sine iar 70 ore claca pentru bunăstarea patronului.Toate pe salariul minim.Ce controale sunt ăstea care nu depistează aceasta situație?
Gândire a la Raluca. Din cauza personalului insuficient se solicita efectuarea de ore suplimentare. Dar , oamenii ar fi dorit să fie plătiți imediat pentru orele suplimentare deoarece nu se întrevedea nici o șansă de a acorda zile libere. Dar, legea obliga angajatorul să aștepte 60 de zile până la plata orelor suplimentare. Acum a crescut la 90 de zile. Prefer să las angajatorul să- si rupă gâtul decât să fiu plătit peste tre luni.
-
ATENTIE , nu angajatorul este cel care asteapta, ci ANGAJATUL !!!
-
Chiar daca angajatorul vrea să plătească, legea il obligă să aștepte 60 de zile, (acum 90de zile după gândirea proastei )
-
Oricum ITMul nu-și face treabă a fost în control la firma noastră a găsit nereguli și nu sa schimbat absolut nimic după părerea mea ar trebui DESFIINȚAT că multe altele din țara asta😡
Va dau eu un pont:
Smart Conserv, la Alin la Pincota. Angajatii au un salariu pe contract si mult mai mult in mana.
Da ce sa vezi
Tatal lui fost primar PNL. Fostul primar duce oameni in Germania, la negru. Ca nu e firma.
Pppeessseeedddeee fura, sunt nasoli.
Liberalii sunt otrava pentru oameni.