ARAD. Un deziderat vechi, o dorinţă a locuitorilor de pe frontierele române şi maghiare ce nu s-a stins niciodată devine realitate: localităţile Variaşu Mic şi Grăniceri, ambele din judeţul nostru, vor fi legate prin puncte de trecere a frontierei permanente de localităţile Dombegyhaz şi Elek.
Miniştrii de Externe ai celor două state, România şi Ungaria, au parafat înfiinţarea celor două puncte de trecere a frontierei. „Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut consultări politice cu omologul ungar, Peter Szijjártó, la Jula/Gyula, Ungaria, în contextul în care în 2021 se împlinesc 25 de ani de la semnarea Tratatului între România și Ungaria de înțelegere, cooperare și bună-vecinătate din 1996. Întâlnirea a avut loc și cu scopul de a semna Protocolul celei de a 8-a sesiuni a Comitetului de Specialitate româno-ungar de Colaborare în Problemele Minorităţilor Naţionale, precum și două acorduri pentru înființarea a două noi puncte de trecere a frontierei, pe conexiunile transfrontaliere Variașu Mic-Dombegyhaz și Grăniceri-Elek”, anunţă reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe din România.
Referitor la cele două noi puncte de frontieră permanente, Bogdan Aurescu a declarat faptul că înființarea acestora pe două legături transfrontaliere de interes local, Grăniceri-Elek și Variașu Mic-Dombegyhaz, contribuie la intensificarea contactelor interumane de o parte și de alta a frontierei.
La finalul întâlnirii, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul române de Externe a spus: „am semnat cele două documente bilaterale care reprezintă, împreună, un Acord privind înființarea a încă două puncte de trecere a frontierei. Iar semnarea acestor acorduri, care este foarte importantă, ne permite să stimulăm și mai mult conexiunile dintre cele două țări, relațiile dintre cetățenii celor două țări. Asta este foarte important și sperăm că, o dată cu aderarea României la Spațiul Schengen – și îi mulțumesc și pe această cale domnului ministru Szijjártó pentru susținerea pe care Ungaria o acordă aderării României la spațiul Schengen – sperăm că aderarea la spațiul Schengen și aplicarea integrală a acquis-ului Schengen de către România va face ca aceste bariere să dispară și să eliminăm complet controalele de la frontierele noastre. Înființarea acestor puncte de frontieră vine după ce, recent, la Comisia mixtă economică care a avut loc în aprilie, la Budapesta, s-a semnat Acordul privind conexiunea drumului expres Satu Mare – Oar (RO) şi Mateszalka – Csenger (HU). De asemenea, vom crea și un nou punct de trecere a frontierei, în urma încheierii acestui acord”.
Pregătite de ani de zile
Despre înfiinţarea celor două puncte de trecere a frontierei, care să fie puncte permanente, se vorbeşte încă de pe la începutul anilor 2000. Atunci, în cadrul programului PHARE CBC RO-HU 2004, a fost asfaltat un segment de drum dintre Grăniceri şi frontiera de stat, în ideea în care acolo ar fi urmat să apară punct de graniţă. Ulterior, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră 2007-2013, toată legătura dintre Grăniceri şi frontieră a fost modernizată de către Consiliul Judeţean Arad, la momentul respectiv anunţându-se faptul că în 2014 va lua fiinţă respectiva vamă. Au trecut alţi şapte ani până când guvernele celor două ţări au căzut de acord să realizeze între Grăniceri şi Elek punct de trecere a frontierei permanent.
Exact aceeaşi istorie a avut-o şi drumul dintre Variaşu Mic şi frontiera spre Dombegyhaz, cu o primă lucrare realizată în cadrul programului PHARE CBC RO-HU 2004, după care a urmat modernizarea totală prin Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007-2013.
Mai trebuie menţionat faptul că, pe lângă drumurile asfaltate pe partea românească a frontierei, au fost modernizate şi drumurile „în oglindă” din Ungaria. Practic, cele două ţări vor fi legate prin drumuri bune, odată ce punctele de la graniţă vor fi deschise.
La chefuri
Cele două puncte de trecere a frontierei au fost deschise, în fiecare an, câteva zile, pentru ca locuitorii din Grăniceri şi Variaşu Mic să poată participa la sărbătorile din Elek şi Dombegyhaz şi invers. La un moment dat, s-a decis ca aceste puncte de frontieră, plus alte două, respectiv Nădlac – Csanádpalota şi Iermata Neagră – Dénesmajor, să fie deschise câte o zi pe săptămână, sâmbăta sau duminica. La momentul respectiv, decizia era luată deoarece drumurile au fost modernizate din bani europeni nerambursabili, dar obiectivele nu erau folosite. Aşa, prin deschiderea temporară a graniţelor, cele două ţări au reuşit să păstreze banii europeni şi să nu îi restituie.
Pentru Schengen
Strategia Consiliului Judeţean Arad şi a vecinilor din Ungaria, gândită încă de la începutul anilor 2010, privind modernizarea drumurilor de frontieră, avea în vedere aderarea României la spaţiul Schengen. Au trecut 8-9 ani de atunci, dar ţara noastră nu a fost încă acceptată în spaţiul comunitar european.
Trimite articolul
Xpăi daca conducatorii nostri .dragi nu se lupta ca Romania sa intre in Schengen , cum sa intre Romania in Schengen?
-
Hallooo, unde să intre, normal ar fi ca în Ungaria să avem acces doar cu viză.
-
Si invers
-
De circa 20 de an se vorbeste de aceste doua puncte de frontiera,se tot semneaza acte,probabil vor mai trece 20 ani,si va fi semnat un nou act de deschidere a celor doua puncte…
Problema este că zilnic încearcă să treacă clandestin emigranți în Ungaria. Granița cu Sirbia nu este suficient de păzită. Poate intra si prin altă parte in România.
Strategia Consiliului Judeţean Arad şi a vecinilor din Ungaria, gândită încă de la începutul anilor 2010, privind modernizarea drumurilor de frontieră, avea în vedere aderarea României la spaţiul Schengen. Au trecut 8-9 ani de atunci, dar ţara noastră nu a fost încă acceptată în spaţiul comunitar european.,,,,,, Ce dracu sa faca RO in spatiul schengen ??? pai daca trebuie sa treaca la moneda euro , RO e victima sigura , in plus de asta cum isi asigura RO granitele cand zilnic , zilnic sunt valuri de rahaturi de moslemi pe frontiera ? chiar crede cineva ca la nivelul de coruptie care e in RO va exista o cat de mica sansa pt aderare ? nici o sansa ! sa spuna merci ca a fost primita in C.E.
păi ”guvernul meu ” ce face pt ca Romania sa intre in Schengen? Ce masuri ia? sau tace si nu face nimic asteptand sa intram in Schengen la calendele grecesti.
PS . Normal ar fi sa impuna unele masuri impotriva statelor din UE ce se opun nejustificat ca Romania sa intre in Schenghen
Ce mare știre iar ne batem cu pumnul în piept cu realizările altora. Cele doua puncte de frt sunt de mult acolo, când se închid când se deschid în funcție de interesele politicianiste ale celor de sus.
cica o dorinţă a locuitorilor de pe frontierele române şi maghiare ce nu s-a stins niciodată devine realitate.. realitatea e ca nu se deschide nimic. :)) la vama au o cusca unde nu au nici curent tras. pur si simplu sa parafar minciuna. Nici macar de tras curent nu sunt in stare,. da pai sa mai si deschida. nu inteleg de ce se lauda daca nu sunt in stare de nimic.
De cand se asteapta deschiderea , doamne fereste cata minciuna si manipulare poate exista in romania, chiar ieri am tercut pe acolo.. e adevarat. au un wc, si o cusca fara curent fara nimic. vaisamar. cica sa parafat, cica dorinta devine realitate .. care realitate? care dorinta.? trebuie facute plangeri , chiar asa sa isi bata joc este ceva de nedescris. Am sa dau celor de la protv sa faca un reportaj cum se parafeaza la noi si cum visele devin realitate.
Noroc ca am peste 1 milion de urmaritori pe ticToc, Am sa postez cum despre asta. Sa vada o tara intreaga cum visele devin realitate.