Începutul lunii iulie aduce scumpiri în lanţ. De la alimente la combustibili şi alte bunuri, toate se scumpesc de astăzi cu cel puţin cinci procente, valoarea cu care Executivul a decis să majoreze Taxa pe Valoare Adaugata. În aceste condiţii tot mai mulţi aradeni vor ajunge să trăiască la limită, calculându-şi fiecare ban pe care şi-l vor mai permite să îl cheltuiască.
Dacă în alte oraşe ultima zi în care TVA-ul de 19 procente a mai fost valabil, s-au creat adevărate furnicare în magazine, arădenii nu s-au prea înghesuit să-şi facă provizii. Motivul? Sărăcia este resimţită deja de cei mai mulţi dintre cetăţeni, iar noile majorări nu fac decât să adâncească şi mai mult această stare de fapt.
„De unde să ne putem face provizii? Abia reuşim să ne descurcăm de la o lună la alta. Cumpărăm mai multe legume şi carne mai puţină, că ştiţi cum e spun doctorii că nu prea e sănătoasă şi recomandată”, ne-a spus o pensionara arădeană aflată ieri la cumparaturi.
Pe de altă parte, micii agenţi economici sunt cei care vor avea de suferit cel mai mult de pe urma majorarii de TVA. Dacă marile lanţuri de magazine îşi mai pot permite să menţină produsele al preţurile nemajorate, scăzând cele cinci procente din adaosul comercial, micii întreprinzători se văd nevoiţi să fie primii la scumpiri.
Doar zece firme arădene sunt specializate în a oferi service pentru casele de marcat, potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad, în condiţiile în care judeţul nostru are aproximativ 20 de mii de astfel de aparate. „Fiecare comerciat trebuie să ia legătura cu o firmă specializat întrucât de astăzi este interzis să se mai elibereze bonuri fiscale cu valoarea Taxei pe Valoarea Adăugată de 19 procente”, ne-a spus Calin Arusti, purtătorul de cuvânt al DGFP Arad.
Întrebări la Fisc
Biroul de asistenţă contribuabili al Finanţelor a fost luat cu asalt de arădenii care au dorit să afle dacă majorarea TVA s-a publicat în Monitorul Oficial, dacă s-au mai schimbat şi alte formulare fiscale şi dacă vor trebui să plătească mai mult către bugetul de stat. „Contribuabilii trebuie să ştie că valoarea TVA este deductibilă, astfel că se exclude varianta unor majorări în lanţ cu 5 procente. Practic se vor majora doar preţurile de la raft, să le spunem aşa”, a mai spus Arusti.
Realitatea de zi cu zi ne arată, însă, că arădenii au fost loviţi de ceva vreme de saracie, aceste ultime scumpiri nefăcând decât să adâncească situaţia curentă. „Ne vom descurca cum putem. Mai renunţăm şi la medicamente. Le luăm doar pe acelea obligatorii, cele recomandate mai pot aştepta. Într-un final va trebui să murim, că doar nu putem trăi două sute de ani”, ne-a spus S.E., din Arad.
În aceste condiţii coşurile de cumparaturi nu au fost nici pe departe atât de pline cum se aşteptau comercianţii, arădenii mulţumindu-se să cumpere, ca de fiecare dată, doar ceea ce este strict necesar.
Austeritatea vine cu „de regulă”
Două cuvinte din cadrul Codului Fiscal au făcut ca aplicarea măsurilor de austeritate să poată fi făcută imediat după publicarea în Monitorul Oficial. În conţinutul articolului ce stabileşte perioada minimă de şase luni necesară de la promulgare până la aplicarea modificărilor Codului, este însoţită de precizarea „de regulă”, ceea ce permite, fără a se încălca vreo altă prevedere, asemenea modificări.
Ce tăieri şi scumpiri ne aşteaptă de la 1 iulie
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!