Cine a crezut că dosarul referitor la descinderile procurorilor DNA de la sediul PSD Arad a fost îngropat, s-a înşelat. Procurorii DNA au refăcut rechizitoriul, iar dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Timiş. Pe rolul instanţei a fost înregistrat, în 26 iunie, acest dosar, urmând ca judecătorii de cameră preliminară să verifice legalitatea rechizitoriului şi să stabilească dacă începe judecata pe fond sau nu. Dosarul are o istorie zbuciumată, ani de zile de pauză, dar şi un deznodământ care părea greu de crezut. În luna decembrie a anului 2019, anchetatorii descindeau la sediul PSD Arad, dar şi la mai multe adrese ale liderilor partidului condus, la acea dată, de către Dorel Căprar. Procurorii susţineau faptul că, pentru diferite sume de bani, se făceau angajări la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, la punctele de încasare şi control din frontiere. Zeci de mii de euro ar fi intrat, astfel, în vistieria partidului, cu titlu de sponsorizare, sau direct în buzunarele unor politicieni, spuneau atunci cei de la DNA.
15 persoane erau vizate, în decembrie 2019, de acuzaţii de comitere a diferite infracţiuni de corupţie. În aprilie 2020, procurorii DNA finalizau rechizitoriul şi îi trimiteau pe suspecţi în judecată. La acel moment, în cadrul unui comunicat de presă, ni se transmitea care ar fi fost manevrele realizate de inculpaţi: „Având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfășurat pe două paliere, după cum urmează:
* <protecția> oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).
Spre exemplu, pentru a oferi <protecție>, în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro. În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei.
* modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani. Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.
Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.
De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.
Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia.
Într-un context asemănător, inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara”.
Rechizitoriu respins
La doi ani distanţă de la trimiterea în judecată a suspecţilor, respectiv în martie 2022, magistraţii au decis, însă, să trimită rechizitoriul înapoi către DNA, urmând ca aceştia să refacă urmărirea penală: „Restituie Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara cauza penală, respectiv rechizitoriului emis în dosarul nr. 35/P/2019 la data de 06.04.2020, prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii: Chisăliţă Ioan Narcis, Jivan Luminiţa Maria, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Miuţescu Elisabeta, Ispravnic Cristian Ilie, Tripa Florin Dan, Băeţan Vasile Alin, Căprar Dorel Gheorghe, Zamiska Ioan-Iaromir, Horgea Cristian, Munteanu Bogdan Andrei şi Dima Cristian”.
De la capăt
Acum, la un an distanţă de la decizia judecătorilor, într-un moment în care nimeni nu mai credea că dosarul va reveni în atenţia publică, dosarul a fost trimis spre judecată Tribunalului Timiş, după ce rechizitoriul a fost refăcut. 15 persoane sunt vizate de acest proces în care infracţiunile sunt aceleaşi ca şi acum trei ani, respectiv luare de mită, trafic de influenţă sau abuz în serviciu. Procurorii DNA i-au trimis, acum, în judecată pe Cristian Horgea, Elisabeta Miuţescu, Bogdan Andrei Munteanu, Cristian Ilie Ispravnic, Dorel Gheorghe Căprar, Cristian Dima, Mircea Andrei Lucaciu, Ioan Iaromir Zamisla, Florin Dan Tripa, Patriciu Mirel Pascu, Ioan Narcis Chisăliţă, Luminiţa Maria Jivan şi Vasile Alin Băeţan. Deocamdată, procesul nu a primit termen. În primă fază, după cum am precizat deja, dosarul va fi analizat de magistraţii de cameră preliminară, care vor verifica rechizitoriul, după care se va stabili dacă procesul va începe pe fond.
Trimite articolul
XNu inteleg de ce se mai cheltuie timp si bani cu mascarada asta??? oricum nimeni nu o sa le faca nimic, chiar suntem toti prosti? Tot vine festivalul berii, mergeti pe scena si jucati acolo teatrul asta ieftin!! Si mai aduceti si un ban la bugetul primariei.
Situația asta pare ca cu un PESCAR care prinde cîțiva PEȘTI pe care le arată pe FACEBOOK după care le dă drumul înapoi în BALTĂ și speră să primească niște LIKE – uri .
Pe cat pariu ca dosarele vor stanga in rahaturile de tribunale romanesti pana faptele se vor prescrie ????
Justitia din RO e de tot rahatul , corupta si cu ochii doar spre pensile speciale , nu exista stat mai corupt in EU ca rahatul de romania
Asteptam momentul deschiderii dosarului MITA LA PNL! Vai cati din PNL vor intra in trepidatii!
S-a reactivat dosarul Mita la PSD. Vor fi trimiși in judecata, apoi ori achitari, ori pedepse cu suspendare. Era normal. Vine Ciolacu cu PSDul la guvernare, se achită și eliberează Piedone, apoi se iau dosarele la rezolvat ca să scape de griji. Vor mai urma multe minuni. De aia e și bună schema cu schimbul de putere. Fiecare clan trece pe rând pe la pupitrul de unde își reglează toate problemele. De popor li se rupe undeva. Ne mai aruncă câte o minciună sa ne închidă gură si își vad mai drparte de treburile lor.
Îl plimbă până se va prescrie ! PSD are Justiția la butonieră !
vin alegerile!
Atentie la narcisiti si psihopati
O elaborare mai stricta ar elimina din secretele misterioase???