Spectacole și expoziție
Seria evenimentelor care au marcat deschiderea stagiunii TeATRuACTIV a început la ora 17.30 cu un spectacol non verbal, susținut de un actor mim bulgar în holul teatrului, urmat de o expoziție cu desene, schițe și machete ale unor obiecte scenografice, semnate de artiștii Dumitru Georgescu, Onisim Colta și Doru Păcurar.
Seara s-a încheiat cu premiera spectacolului “Reunificarea celor două Corei”, regizat de Radu Alexandru Nica, distins cu Premiul UNITER pentru debut.
Reprezentația a fost una de anvergură, cu actori de renume ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, cu un décor deosebit, muzică pe măsură, ce poartă amprenta lui Vlaicu Golcea și mișcare scenică de o intensă expresivitate, pentru care meritele îi aparțin coregrafului Radu Fieroiu.
Durata spectacolului este de aproape două ore și îi are în prim plan pe actorii Zoltan Lovas, Cecilia Donat, Carmen Vlaga, Dorina Darie Peter, Ioan Peter, Alina Danciu, Ovidiu Crișan și Mariana Tofan.
Despre premieră
Despre iubire, imposibilitatea de a sta lângă cineva în ciuda faptului că sentimentele pentru acea persoană sunt foarte puternice, despre relații, cupluri și frustrări. Toate acestea sunt tratate în “Reunificarea celor două Corei”, cea mai nouă premieră a Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad. Douăzeci de situații, complet diferite, dar cu același numitor comun: iubirea și… lipsa ei.
O femeie alege să se despartă de soțul ei din lipsa iubirii, alte două femei nu își pot spune adio până când una dintre ele își recuperează ceva foarte important de la fosta sa parteneră: inima… Un bărbat se întoarce după zece ani să îi spună adio fostei soţii, ca să o poată uita. Iubirea unui bărbat trăieşte, deşi el e mort. O femeie îşi uită bărbatul şi trebuie să îl reinventeze în fiecare zi. Un bărbat se sinucide, în timp ce fosta soţie își dorește să se împace și să reînvie relația ce o aveau în urmă cu zeci de ani. O prostituată se îndrăgostește de unul din clienții săi, preot, și nu acceptă ideea că bărbatul alege să fie cu altcineva… Gelozia pune stăpânire pe o femeie care urmează să se căsătorească după ce află că viitorul său bărbat s-a sărutat, la un momentdat, cu toate femeile din familia ei. Un cuplu se poate identifica doar prin copii şi, în lipsa lor, îi inventează, pentru că așa le-a zis psihoterapeutul că e bine pentru ca relația lor să continue. Radioul se aude tot timpul în surdină. Periodic, în aceste povești, apare un cântăreț, întruchipat de Andrei Elek, care cântă printre personajele aflate într-o lumină difuză.
Cam așa s-a putea descrie, pe scurt, “Reunificarea celor două Corei”, un spectacol care îi pune în valoare pe toți actorii aflați în distribuție, aflați în postura de a trece prin tot soiul de situații, complet diferite, de la un minut la celălalt. Un joc actoricesc de excepție, regia asemenea, muzica și mișcarea scenică deosebite.
Au primit distincția „Ioan Slavici”
Statueta „Ioan Slavici“ a fost acordată de către Consiliul Artistic al TCIS Arad pentru cea mai reuşită prestaţie artistică într-un rol dramatic, din cadrul producţiilor proprii ale teatrului arădean. Având un caracter onorofic şi fiind translativă, această distincţie va reveni, după fiecare premieră, actriţei sau actorului care va reuşi să impresioneze şi să convingă Consiliul Artistic al teatrului că a avut cea mai remarcabilă prestaţie scenică. Duminică seara statueta a fost acordată întregii echipe care a lucrat la “Reunificarea celor două Corei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!