Curtea de Apel Timișoara a decis, în 7 aprilie, data primei înfățișări în dosarul furtului sutelor de tone de cupru, aflat la rejudecare, în apel, să invoce Decretul 195/2020 – prin care a fost instituită starea de urgență – și să suspende judecarea cauzei pe întreaga durată a situației de urgență – în care se află deja România de aproximativ trei săptămâni.
În prima instanță, Tribunalul Arad a condamnat trei persoane în acest dosar: Florin Malița, care în acest moment este dat în urmărire generală pentru că se sustrage executării unei pedepse privative de libertate – de 8 ani și 4 luni – venită în urma condamnării într-un dosar de tentativă de omor, Simon Constantin Stanciu și Voicu Cătălin Blăgău. Cei trei au fost condamnați primul la 4 ani și 4 luni închisoare şi la câte 2 ani și 8 luni cu suspendare în cazul ultimilor doi. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel, în apel, însă instanța a decis să trimită dosarul spre rejudecare Tribunalului Arad. După repunerea cauzei pe rolul Tribunalului Arad, în rejudecare, în 23 ianuarie, a fost pronunțată cea de-a doua sentință în acest dosar. A doua sentință a modificat condamnarea în ceea ce-l privește pe Stanciu, acesta fiind condamnat la 9 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare sub supraveghere. În cazul lui Blăgău, Tribunalul Arad a decis achitarea, Malița rămânând cu aceeași pedeapsă. Dosarul a ajuns iar la Curtea de Apel Timișoara, sentințele fiind atacate, iar instanța a decis suspendarea judecării cauzei invocând starea de urgență. După încheierea acesteia, cauza va fi reluată.
Scenariul
În 21 septembrie, în județul Arad, a avut loc unul dintre cele mai mari furturi din ultimii ani, iar metoda folosită a fost una demnă de un scenariu de film. „La data de 21 septembrie, am fost sesizați despre faptul că persoane necunoscute la acea dată ar fi emis printr-o adresă de email fictivă o solicitare de a se livra din depozitul unei societăți comerciale de pe raza localității Curtici, 414 tone bară de cupru, către o altă societate comercială. În baza solicitării, au fost efectuate 20 de transporturi de role bară de cupru către o altă destinație decât cea menționată în documente. Sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, polițiștii arădeni au reușit recuperarea integrală a prejudiciului cauzat persoanei vătămate, în valoare de 2.000.000 € (414 tone cupru), fiind identificate atât mijloacele auto utilizate pentru transportul rolelor, cât și destinația finală a acestora”, se arăta într-un comunicat remis de IPJ Arad la acea dată. Ulterior au fost prinși și făptașii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!