O greşeală „scumpeşte” viitoarea centură a Aradului, ce ar urma să se construiască în estul municipiului, prin localităţile Arad, Vladimirescu şi Fântânele. Luna trecută anunţam faptul că se doreşte obţinerea de fonduri europene, aproximativ 50 de milioane de euro, pentru realizarea acestei investiţii. Consiliul Judeţean Arad este instituţia care a anunţat că va depune o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, cerere pentru implementarea acestui proiect uriaş, cea mai mare lucrare de infrastructură realizată vreodată în judeţul nostru.
În urmă cu o lună de zile, consilierii judeţeni au fost chemaţi să aprobe demararea procedurilor de expropriere pentru o suprafaţă totală de 45 de hectare, pe cât se va întinde viitoarea centură. La acea dată, în baza unor rapoarte întocmite de un evaluator autorizat, s-a stabilit că valoarea totală a exproprierilor este de aproape 1,5 milioane de lei, despăgubiri ce urmau a fi acordate persoanelor fizice şi juridice care deţin terenuri pe traseul viitoarei centuri.
Numai că, la o lună distanţă, acelaşi evaluator şi-a modificat rapoartele şi a venit cu o nouă sumă pentru aceste exproprieri, una care este aproape de trei ori mai mare decât suma iniţială.
Consiliul Judeţean a întocmit un nou proiect de hotărâre referitor la exproprieri, proiect care vizează modificarea celui adoptat luna trecută. De această dată, suma vehiculată cu titlu de despăgubiri datorate exproprierilor este de peste patru milioane de lei. Cum s-a ajuns la o asemenea modificare?
În baza unei revizii realizate de către acelaşi evaluator autorizat care a înaintat şi prima sumă. „La data de 24.08.2018, la Registratura Consiliului Județean Arad a fost înregistrată Revizia 1 a Raportului de evaluare privind lucrarea de utilitate publică «Modernizare DJ 709G inclusiv pod Mureş, pentru funcţiunea de centură Est Arad», întocmit de către evaluator autorizat Clipcea Corina. În urma reviziei raportului de evaluare, suma aferentă justei despăgubiri pentru imobilele situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes județean «Modernizare DJ 709G inclusiv pod Mureş, pentru funcţiunea de centură Est Arad» a fost stabilită la 4.024.396,21 lei.
De unde diferenţa?
Diferența de sumă aferentă despăgubirilor dintre cele două rapoarte de evaluare se datorează evaluării în ediția revizuită a unor terenuri situate în intravilanul municipiului Arad în suprafață totală de 38.538,68 metri pătraţi, terenuri evaluate ca extravilan în raportul de evaluare inițial”, se arată în documentele Consiliului Judeţean. Practic, spun cei de la CJA, evaluatorul a greşit catalogarea a aproape patru hectare de teren, declarându-le, în primă fază, drept teren extravilan, iar acum trecându-le în intravilan. Iar patru hectare de teren intravilan costă foarte mult, după cum se vede şi în diferenţa uriaşă a despăgubirilor. O greşeală a unui profesionist, urmată de o rezolvare din pix, va costa cu aproape trei milioane de lei în plus. Pentru că trebuie precizat faptul că exproprierile vor fi suportate din bugetul CJA, banii europeni urmând să fie folosiţi strict pentru realizarea centurii.
Încă un hop
Că valoarea despăgubirilor alocate în urma exproprierilor aproape că s-a triplat, asta am văzut. Numai că această nouă valoare nu poate fi însuşită de CJA decât prin votul consilierilor judeţeni. Drept urmare, la viitoarea şedinţă a Consiliului Judeţean, noile sume aferente exproprierilor vor fi supuse votului. Dacă proiectul de hotărâre va fi adoptat, de abia atunci putem vorbi despre continuarea procedurilor de expropriere necesare pentru noua centură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!