Nu au lipsit, însă, nici discursurile (au fost invitaţi să vorbească reprezentanţii tuturor cultelor religioase din Arad), nici voturile şi nici aplauzele. Singurele care au lipsit au fost surprizele căci, aşa cum anticipau deja toţi, după validarea mandatelor, după constituirea consiliului, după depunerea jurmântului de credinţă de către toţi cei 23 de aleşi, au fost aleşi drept vicepreşedinţi, prin vot secret, Cătălin Ţiţirigă (PP-DD) şi Levente Bognar (UDMR). După vot, aleşii au plecat acasă cu certificatele de aleşi în mână, şedinţa încheindu-se fără urmă de probleme sau duşmănii. În pofida discursurilor ţinute aici ieri, cu siguranţă, prima şedinţă CLM ordinară se va defăşura… sub alte auspicii.
Derularea şedinţei
Cât priveşte prima şedinţă CLM, mandatul 2012-2016, conducerea acesteia a fost preluată iniţial de Czister Kalman, decanul de vârstă al consilierilor locali, şi de Glad Varga şi Ovidiu Bâlcea, cei mai tineri consilieri. Secretarul municipiului Arad a anunţat poate singurul fapt interesant de la şedinţa de sâmbătă dimineaţa: doi dintre consilierii care au fost aleși pe listele PP-DD au renunţat la mandate. Este vorba despre Ioan Tăutu, care, pensionar fiind, a considerat că este prea în vârstă pentru a mai activa şi în funcţia de consilier local, şi Ana Onica, sora geamănă a viceprimarului Cătălin Ţiţirigă, care a ocupat a treia poziție pe lista PP-DD pentru CLM, dar a renunţat la ea pentru că deţine o afacere. Cel puţin acestea au fost explicaţiile reprezentanţilor PPDD vis-a-vis de retragerile de pe listă. În aceste condiții, mandatul PP-DD rămas liber a fost preluat de Viorica Rotaru.
După ce a analizat dosarele consilierilor, comisia de validare a anunțat că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca aceştia să fie validaţi în funcţie şi să depună jurământul. Cei 23 de consilieri locali au depus jurământul. Singurul care a trebuit să repete jurământul a fost Traian Vlaicu (MC-L), care, din cauza emoţiilor, a uitat să pună mâna pe Constituţie şi pe Biblie.
14 la 8
După depunerea jurământului de către consilieri și primar, Czister Kalman a anunţat că a fost constituit cel de-al şaselea CLM de după Revoluţia din Decembrie 1989 iar Ovidiu Moşneag (MC-L) a fost ales preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni.
Ultimul punct de pe ordinea de zi a fost alegerea viceprimarilor. Geanina Pistru (MCL) i-a propus pentru funcţia de viceprimar pe Cătălin Ţiţirigă şi Legente Bognar, în timp ce Ionel Ciupe (USL) a propus pe Eugen Rus şi Florin Galiş. La vot au ieşit, conform înţelegerii noii majorităţi din consiliu: Cătălin Ţiţirigă şi Levente Bognar, care au obţinut 14 voturi din cele 23 puse în joc, în timp ce candidaţii propuşi de USL s-au ales cu 8 voturi „pentru”.
Discursurile
Două au fost discursurile ţinute de politicieni pe scena Filarmonicii: unul a fost cel al primarului imediat după jurământ, cel de al doilea a fost cel a consilierului Florin Galiş, care a profitat de anunţul făcut la final de şedinţă („Cine vrea să mai spună ceva, o poate face. Dacă nu ,trecem la pozele de grup”), pentru a da o replica edilului aproape la fel de elegantă ca discursul primarului.
Edilul a început prin a le mulţumi celor care l-au ales şi i-au oferit cel de al treilea mandat în fruntea municipiului, consilierilor din mandatul trecut, în special celor care au votat proiectele propuse, funcţioanrilor „cu care lucrez în acel laborator numit primărie” şi celor din BEM, „după părerea mea singura instituţie care a realizat că democraţia trebuie cu adevărat respectată”. A vorbit apoi de cele mai grele lecţii pe care trebuie să le înveţe un om: îngăduinţa şi respectul, dar şi de faptul că îngăduinţa nu vine singură, ci cu bună- credinţă, cu voinţă, cu toleranţă şi cu înţelepciune. A vorbit de îngăduinţa pe care o aşteptăm de la cei apropiaţi dar s-a arătat interesat să afle cât de îngăduitori sunt arădenii şi politicenii cu Aradul. După care a precizat care îi sunt aşteptările: „Acum plecăm la un nou drum administrativ, la o nouă responsabilitate. Ştim că istoria nu evidenţiază orice eveniment şi pe oricine, ci reţine doar faptele mari. De aceea, oferta mea este să realizăm fapte mari şi frumoase pentru Arad. Ştim că acceptarea e prima lege a maturităţii. Haideţi să acceptăm că nu negaţia este rolul omului. Am auzit de ceva timp încoace numai negaţii. Noi însă nu avem nevoie de o Românie a negaţiilor, cum nu avem nevoie nici de un Arad al negaţiilor şi nici de un consiliu local al negaţiei. Avem nevoie de un Arad şi o Românie cu acţiune pozitivă. Aceasta e adevărata măsură a inteligenţei, adevărata filozofie a dezvoltării. Evaluând Aradul, putem spune că Aradul este în faţa.. Vă rog să iubiţi Aradul. Vă rog, haideţi să dăm Aradului mai mult decât primim. Să construim o societate vie pentru Arad şi arădeni”.
Florin Galiş nu a ratat ocazia ce i-a fost oferită pentru a da replică şi a precizat: „Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea că nu suntem un grup de consilieri care ne-am aliat având înainte particula anti. Anti orice. Ci suntem un grup care am venit în faţa arădenilor, aşa cum ei au decis, prin votul de pe 10 iunie, pentru a susţine ceea ce am prezentat în campania electorală, pentru a echilibra acest consiliu, aşa cum arădenii au decis, dându-ne cantităţile politice, aşa cum le vedeţi aici. Depinde de fiecare dintre noi ca aceste cantităţi politice să se transforme în calitate pentru Arad. Aşa să ne ajute Dumnezeu”.
Cine sunt viceprimarii
Levente Bognar are 56 de ani, este preşedintele UDMR Arad şi este de profesie inginer chimist. Deţine funcţia de viceprimar al municipiului Arad încă din 2000. Înainte de acest an a mai fost consilier judeţean şi subprefect.
Cătălin Ţiţirigă are 37 de ani, este preşedintele organizaţiei municipale a PP-DD şi a candidat din partea formaţiunii pentru Primăria Arad, clasându-se pe locul al treilea, după Gheorghe Falcă (MCL) şi Lia Ardelean (USL). El activează în mediul privat, având o firmă de construcţii case din lemn, şi nu a mai deţinut funcţii publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!