ARAD. A fost şedinţă grea la ADI Deşeuri. Adunarea Generală a acţionarilor de aici, întrunită joi în şedinţă, a avut de dezbătut propunerea formulată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea, de a demara procedurile de reziliere a contractului cu firma Grup Salubritate Urbană (GSU), cea care ar trebui să colecteze încă din 30 decembrie gunoiul menajer din localităţile incluse de proiectul european în zonele 2 şi 5.
Bîlcea ne-a declarat, joi, faptul că decizia sa de a le propune primarilor din zonele 2 şi 5 rezilierea contractului vine după ce timp de o lună de zile activitatea de colectare a gunoiului a fost monitorizată în toate zonele, iar în cele două menţionate mai sus firma nu şi-a dus la îndeplinire obligaţiile contractuale, riscând ca – în condiţiile în care situaţia va continua aşa – să pună în pericol siguranţă locuitorilor de aici. Bîlcea ne-a declarat, vis-a-vis de această firmă, faptul că „avem de a face cu neconformităţi pe aceste două zone, cu probleme de implementare a activităţii de colectare a deşeurilor iar acest lucru este inadmisibil”.
Primarii din zona 2 – cei de la Chişineu Criş, Grăniceri, Mişca, Olari, Pilu, Sintea Mare, Socodor, Şepreuş, Şimand, Zărand, Zerind -, precum şi primarii din zona 5 – Lipova, Bata, Bârzava, Birchiş, Conop, Ghioroc, Păuliş, Petriş, Săvârşin, Şiştarovăţ, Ususău, Vărădia de Mureş şi Zăbrani – au fost chemaţi joi să se pronunţe cu privire la propunerea de reziliere. În situaţia în care se găsesc, fără şansa de a avea curăţenie în localitate, din cauza faptului că nimeni nu le adună gunoiul menajer, misiunea primarilor părea destul de uşoară. Şi aşa a fost. Cu o singură abţinere, cea de la Şimand, asupra căreia vom reveni, primarii din AGA ADI Deșeuri, cei din zonele 2 și 5 s-au arătat întru totul de acord cu propunerea de reziliere. Așa că în ședința AGA de joi s-a decis începerea procedurilor cu primul pas, votat și el, cel de elaborare și trimitere către GSU a unui avertisment scris.
O procedură greoaie
Nu le va fi ușor celor din AGA ADI Deșeuri să scape de firma care ar trebui să adune gunoiul din zonele 2 și 5, pentru că, potrivit legii, pașii trebuie urmați cu strictețe. Așa că, după avertismentul scris, va urma o primă amendă, apoi o alta și o alta, iar doar mai apoi ar putea veni decizia efectivă de desfacere a contractului, procedură care se poate întinde pe trei-patru luni, cu toate consecinţele, unele nefaste, care decurg de aici.
Ce va urma după acest avertisment scris, care s-ar putea să nu-i sperie defel pe mai marii firmei GSU? Potrivit lui Sergiu Bîlcea, dacă firma nu se va conforma şi nu va începe să colecteze gunoiul menajer conform obligaţiilor asumate în contract, „vom avea o nouă şedinţă AGA, pe 14 februarie, în care vom propune primarilor o primă amendă pentru GSU”. Dacă nici după această amendă lucrurile nu se vor îndrepta, va urma o altă şedinţă AGA cu o altă amendă şi tot aşa. În ceea ce priveşte finalul, însă – rezilierea efectivă a contractului – acesta, se spune, are nevoie de voturile majorităţii celor din AGA ADI Deşeuri, nu doar a primarilor din zonele 2 şi 5, ci şi a celor care nu au nicio treabă cu GSU şi nici nu au probleme mari cu colectarea. Poate, însă, din simpatie pentru colegii care suferă, primarii din celelalte zone vor fi şi ei de acord cu rezilierea.
Condimentările
Până atunci, însă, drumul e lung şi probabil va fi plin de „condimentări”, pe care vi le vom prezenta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!