„Sacul galben” a împlinit patru ani. Este vorba, în fapt, de acţiunea demarată pe 12 martie 2012 de SC Polaris M Holding SRL în parteneriat cu Primăria Arad. Responsabilii arădeni ai societăţii anunţă că s-au împlinit exact patru ani de zile de când unitatea a încheiat implementarea colectării selective a deşeurilor la sursă, prin intermediul acţiunii „Sacul Galben”, pe întreaga arie administrativă din zona de case a municipiului. „Intenţia iniţială, dincolo de colectarea selectivă a deşeurilor, a fost responsabilizarea cetăţenilor oraşului faţă de problema colectării selective în contextul transpunerii în practică a directivelor Comisiei Europene prin care autorităţile locale sunt obligate să implementeze colectarea selectivă începând cu anul 2015. Această cerinţă a fost implementată şi a devenit funcţională în Arad cu aproape trei ani înainte de a deveni obligatorie, fapt ce plasează Municipalitatea arădeană printre primele din ţară la acest capitol”, susţine Ciprian Tripa, directorul SC Polaris M Holding SRL Arad.
Bilanţul
La 48 de luni de la debutul „Sacului galben”, bilanţul acţiunii catalogată de succes arată cam aşa: „Până la această oră au fost distribuiţi populaţiei, în mod gratuit, peste 3.500.000 de saci galbeni (mai exact 82.000 de saci în fiecare lună). S-au recuperat de la populaţie peste 3.000.000 de saci galbeni, cifră care indică faptul că 90% din populaţia Aradului s-a aliniat acestui program şi înţelege din plin respectul pentru un mediu ambiental mai curat, scopul final al colectării selective şi al reciclării deşeurilor. (…) Aproximativ 6.400 de tone de deşeuri au fost colectate selectiv în această perioadă, adică o medie lunară de 133 de tone de deşeuri. Tot aici trebuie amintit şi faptul că în zona de blocuri, pe platformele gospodăreşti, au fost montate în perioada amintită containere de tip IGLO şi de 1,1 mc, destinaţi tot campaniei de colectare selectivă a deşeurilor”.
Deşi a fost moment de sărbătoare, reprezentanţii din Arad ai SC Polaris M Holding SRL au punctat, cum era normal, şi neajunsurile pe care le-a întâmpinat în colectarea selectivă a deşeurilor. „O parte a populaţiei municipiului nu s-a dovedit a fi receptivă la colectarea selectivă a deşeurilor, cea mai mare problemă a societăţii noastre fiind legată încă de faptul că sacii galbeni distribuiţi gratuit sunt utilizaţi în alte scopuri decât cel pentru care au fost împărţiţi. Un alt neajuns este legat de furtul sacilor galbeni plini, fapt care sabotează şi scurtcircuitează activitatea SC Polaris M Holding SRL de colectare selectivă a deşeurilor. La toate acestea se adaugă, din păcate, distrugerile de containere în zona platformelor gospodăreşti”, indică directorul Ciprian Tripa.
Investiţiile făcute
Ce a însemnat sacul galben pentru SC Polaris M Holding, societatea care adună gunoiul arădenilor? Investiţii în utilaje şi crearea de noi locuri de muncă (a unui departament destinat exclusiv activităţii de colectare selectivă a deşeurilor). Pentru această activitate au fost achiziţionate şapte utilaje, au fost angajaţi zece şoferi auto şi 20 de muncitori necalificaţi, plus structura coordonatoare, care au completat numărul angajaţilor de la staţia de sortare.
Ce se adună în sacul galben?
Sacii galbeni, imprimaţi cu desenul produselor ce urmează a fi colectate, sunt destinaţi depozitării deşeurile reciclabile: hârtie, carton, ambalaje de plastic, P.E.T., doze de aluminiu, deşeuri din plastic, tetrapak etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!