Ce nu face omul pentru bani? Nici nu vă puteţi imagina la ce s-au pretat unele femei din comuna arădeană Macea, care, pentru a încasa 6.000 de lei de la Uniunea Europeană, au declarat că au fost abuzate. Supărate că nu au fost incluse şi ele în proiect, consătencele beneficiarelor s-au revoltat şi le-au blestemat să păţească ce au minţit. Deocamdată nimeni nu ştie cine sunt aceste femei, pentru că totul este secret.
„Nu am văzut pe nimeni bătut, dar să ajungă bătute, alea care au luat banii, să vedem cum le-ar sta! Nu aveau cum, una nici nu are bărbat!”, a spus, revoltată, o localnică. De câteva zile, sătencele din Macea şuşotesc pe la colţuri, pentru că au auzit că unele femei din comună au primit câte 6.000 de lei, după ce au declarat că au fost abuzate. „Am auzit ceva, dar nu ştiu cine şi cum a primit. Nu se ştie! Am auzit că s-au dat bani femeilor bătute de soţ. Aici nu sunt, poate prin centru, unde sunt mai beţivani…”, a povestit o femeie din Macea. O altă localnică susţine că banii s-ar fi încasat pe degeaba: „Aşa am auzit, că au încasat banii pe degeaba. Sunt femei bătute, dar nu s-au plâns… Sunt femei care ar merita banii, dar nu s-a ştiut despre proiect şi altele…”.
Nu au auzit de abuzuri
Problema este cu atât mai serioasă cu cât oamenii din sat nu au auzit să existe prea multe abuzuri şi nimeni nu recunoaşte că ar fi primit bani de la Uniunea Europeană.
„Nimeni nu recunoaşte că a primit. Am auzit că au primit câte 6.000 de lei. Au primit care nu au trebuit să primească”, susţine un localnic din Macea. Iar cele care ar fi putut primi bani, nu au ştiut de acest proiect… Una dintre localnicele din Macea spune că a fost agresată de o bătrână care are 90 de ani. „90 de ani are! Mi-a dat o palmă. Eu nu aud bine, ea imi zicea doamna surdă. Mă afectează şi-i zic să vorbească aşa de copiii ei, nu de urechile mele. Apoi m-a scuipat şi cu bâta a vrut să mă lovească în cap…”, a povestit femeia. Suspicioase, femeile care nu au beneficiat de aceşti bani cred că cele care au primit 6.000 de lei de la UE, pentru că ar fi fost abuzate, sunt tocmai consătencele lor care nu ar fi avut astfel de probleme.
Ce spun autorităţile
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad spun că anul trecut nu a fost înregistrată nicio plângere pentru violenţă în familie, în Macea. „În cursul anului 2015 nu a fost depusă nicio plângere prealabilă cu privire la săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie care să fi fost săvârşită pe raza localităţii Macea. Nu există nicio sesizare în acest sens”, a declarat inspectorul Lorena Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. Cei de la primărie spun că nu au nicio legătură cu acest proiect şi că singurii care cunosc identitatea beneficiarelor sunt reprezentanţii Asociaţiei care a implementat proiectul. „Am înţeles că s-au luat declaraţii de la femeile abuzate, am înţeles că aceste declaraţii sunt confidenţiale şi nu ne putem băga în viaţa lor. Primăria nu este implicată cu nimic”, a declarat Ioan Mercea, primarul comunei Macea.
Proiectul prin care cele aproape 30 de femei din Macea ar fi beneficiat de circa 6.000 de lei de persoană se numeşte „START – O viață de calitate în siguranță”. Acesta ar fi fost organizat de Ministerul Muncii şi de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în colaborare cu fundaţia „Cristian Rosu şi asociaţii”, din Bucureşti. Acest proiect ar fi fost finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Banii, circa 150 de mii de lei, erau destinaţi persoanelor abuzate din Macea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!