Ne-am obişnuit, în ultima perioadă de timp, cu prezentarea unor situaţii de incompatibilitate în care se găsesc diverse persoane publice. Dacă aceste situaţii erau denunţate de Agenţia Naţională de Integritate, iată că acum Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Arad ne vorbeşte despre alt tip de incompatibilitate. Mai exact despre situaţiile în centrul cărora se găsesc persoanele aflate în pensie anticipată, pensie anticipată parţială, pensie de invaliditate gradul I şi II şi pensie de urmaş, care obţin şi alte venituri. CJP Arad le atrage atenţia acestor pensionari că nu au voie să lucreze, nu au voie să realizeze venituri de natură salarială. Din păcate nu toţi ştiu, nu toţi respectă această regulă…
„Anul trecut am avut de verificat peste 100 de cazuri de incompatibilitate, din care s-au confirmat în jur de 60. Anul acesta sunt suspiciuni de incompatibilitate în cazul a peste 120 de pensionari. Casa Naţională de Pensii ne-a transmis o bază de date cu toate aceste cazuri, iar noi efectuăm acum verificări. Unele se vor confirma, altele nu” – declară Mihaela Vasil, director al CJP Arad.
În cazul în care situaţia de incompatibilitate se va confirma, Casa de Pensii va fi nevoită să le retragă pensiile acelor beneficiari care au obţinut şi alte venituri. Situaţia este foarte neplăcută mai ales în cazurile în care veniturile obţinute pe lângă pensie sunt mici. „Ei au câştigat 200-300 de lei în plus pe lună, iar noi trebuie să le luăm pensia. Ei nu înţeleg că nu au voie să lucreze, nu au voie să realizeze venituri de natură salarială nicicum” – subliniază Mihaela Vasil.
Precizările CJP
Pentru a preîntâmpina cazurile, tot mai des întâlnite, de incompatibilitate care duc la constituirea debitelor ce se recuperează de la beneficiari, Casa Judeţeană de Pensii Arad face câteva precizări.
Conform art.114 alin (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul persoanelor care se află în pensie anticipată, pensie anticipată parţială, pensie de invaliditate gradul I si II şi pensie de urmaş, plata pensiei de suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre cauzele de mai jos.
1.Pensionarul beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale şi pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II care se regăsesc în una dintre situaţiile următoare (cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni): *desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari; *funcţionarii publici; *realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe.
2. Pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III care se regăseşte în una dintre situaţiile următoare (depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă): *desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari; *funcţionarii publici.
3. Pensionarul urmaş, prevăzut la art. 84 lit. a), care a împlinit vârsta de 16 ani şi nu face dovada continuării studiilor.
4. Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, dacă acestea sunt mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
5. Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, care s-a recăsătorit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!