ARAD. Direcția Generală Poliția Locală Arad aduce la cunoștința cetățenilor o serie de modificări legislative aduse Ordonanței Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, prin Legea nr. 17/2023, ce urmărește crearea unui sistem funcțional de gestionare a deșeurilor. Noile prevederi au intrat în vigoare începând cu data de 12.01.2023.
În acest sens, prin actul normativ au fost modificate valorile sancțiunilor contravenționale pentru a descuraja nerespectarea prevederilor legale în condițiile în care aplicarea constantă de sancțiuni, la cuantumul anterior al amenzilor, nu a împiedicat creșterea numărului de abateri, în ultimii ani. Drept urmare, amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, prevăzută de actul normativ inițial, va fi cuprinsă între 30.000 și 45.000 lei, în urma modificării legislative. În ceea ce privește sancțiunea aplicată persoanelor juridice, aceasta a rămas neschimbată (de la 50.000 lei la 70.000 lei).
“Menționăm că, după modificarea legislativă, se face distincție între abandonarea, ascunderea și aruncarea deșeurilor, ultimele două fapte fiind tratate separat, alături de abandonare (în vechea legislație, fapta de abandonare cuprindea în definiție și aruncarea). Abandonarea este definită ca fiind părăsirea/debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile unde au fost generate. Ascunderea reprezintă așezarea deșeurilor și/sau substanțelor într-un loc în care să nu poată fi văzute și/sau găsite, alta decât îngroparea. Aruncarea este fapta unei persoane fizice ori juridice de a se debarasa de deșeuri și/sau substanțe ori obiecte în locurile sau spațiile, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora”, explică reprezentanții Poliției Locale.
Pedeapsă cu închisoarea
De la data intrării în vigoare a modificării legislative, respectiv 12.01.2023, incendierea oricărui tip de deșeu/substanță, obiect, îngroparea, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, respectiv abandonarea, aruncarea și/sau ascunderea deșeurilor constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, în situația în care cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată (orice efort ce implică un cost de orice natură).
În vederea realizării evaluării necesare încadrării faptei în sfera infracționalității, se ține seama de numărul de obiecte considerate deșeuri, cantitatea și volumul deșeurilor, respectiv modificarea în orice proporție a calității apei, solului, subsolului din aria vizată.
În cazul neîndeplinirii cerinței mai sus menționate, ne aflăm în prezența unor fapte de natură contravențională.
Deloc de neglijat este, de asemenea, aspectul aplicării sancțiunilor contravenționale complementare de ridicare a deșeurilor depozitate în locuri nepermise, curățarea terenului și confiscarea vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției, iar ca noutate confiscarea deșeurilor care au valoare, deținute, păstrate în afara spațiilor autorizate și a căror proveniență nu este dovedită.
Peste 1000 de amenzi, în 2022
Potrivit bilanțului Poliției Locale pe anul trecut, pentrunerespectarea regulilor privind salubrizarea menajeră și a domeniului public, au fost aplicate 1.025 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi însumând 1.067.200 lei.
“Dintre acestea, 302 procese verbale de constatare a contravenției (228.100 lei) au fost întocmite pentru nerespectarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor publice de salubrizare din municipiul Arad. Referitor la activitatea de gestionare a deșeurilor, aceasta este reglementată de OUG 92/2021, abandonarea deșeurilor pe domeniul public fiind încadrată în sfera faptelor contravenționale și sancționată în mod corespunzător, cu 10 amenzi însumând 222.000 lei. În ceea ce privește nerespectarea normelor privind protecția mediului, pentru încălcarea OUG 195/2005, s-au aplicat 24 amenzi contravenționale pentru deținerea unor terenuri private insalubre, reprezentând 278.000 lei. Biroul Protecția Mediului a sancționat și încălcarea normelor legale privind administrarea spațiilor verzi, respectiv a reglementărilor locale privind gospodărirea municipiului, cu 503 sancțiuni, însumând 203.600 lei”, se arată în bilanțul Poliției Locale.
Sancționați pentru ambrozie
Tot în decursul anului trecut, s-au mai aplicat 20 de amenzi însumând 14.000 lei pentru nerespectarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, respectiv s-au întocmit 166 procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, în sumă de 121.500 lei, pentru încălcarea prevederilor HCLM nr. 162/2006 privind gospodărirea municipiului Arad, cu modificările și completările ulterioare.
Trimite articolul
XPus camere de filmat chiar si in afara localitatilor.Ar fi o investitie buna ca nu dureaza mult timp pana iti amortizezi cheltuielile la felul cum se arunca gunoaia peste tot.
-
si cum identifici un individ cu gluga pe cap pe care il vezi pe camera video a doua zi ca a aruncat un sac cu gunoi langa un bloc si apoi a disparut? Ia spune tu
frumos-
La iesirea din Arad spre Horia si in alte parcari mai marica cea de la iesirea din Covasant spre Pancota sunt tone de gunoaie aruncate cu sacii.Sa nu-mi spui ca le-au dus in spate Si inca ceva.In jud.Bihor functioneaza sistemul cu camere.
-
Ai dreptul la un metru cub de deșeuri din construcții de persoană,lunar să ți-i se ridice de către firma la care ai contract de salubritate.multi nu știu.trebuie anunțați și puși în saci de rafie.
-
anuntam pe cine? daca gunoierii vad un asemenea sac langa tomberon il lasa acolo. Ei nu ridica nici macar cutiile de carton /ambalaje diverse/ mai mari ce sa mai zic de alte cele de ex. un covor sau o plapuma etc uneori vin boschetarii si le duc dar asta e mai rar
-
dezvolta cu un articol de lege sau de contract sa stim cu totii
-
Nu il ridica nimeni asa cum uneori nu ridica nici ce este pus pe tomberon irelevant de marcaj.
-
Daca nu il ridica, nu le mai platiti facturile. Sa va dea in judecata si daca aveti probe, foto, etc. nu au cum sa castige. La noi numai de ciomag se stie, altfel ii doare la dos.
-
-
Ii dau un telefon primarului si vine el si mi-l ridica personal
slabe sperante ca la toamna sa nu fie plin de fum de la frunzele arse, la fel si la terenuri, o sa zica ca a pornit sigur incendiul ca pana acum