ARAD. O cheamă Teodora. Părinţii i-au ales acest nume pentru că semnifică exact ceea ce reprezintă fata lor pentru ei: „dar de la Dumnezeu”. „Darul” a fost „primit” anul trecut, pe 7 iunie. Teodora are acum nouă luni. E un copil frumos şi, la prima vedere, n-ai avea niciun motiv să nu spui că este un copil normal. Din păcate, ceea ce trăieşte Teodora este de neimaginat! Micuţa a îndurat deja atâtea chinuri câte alţii nu au strâns într-o viaţă.
Primele necazuri
Încă de la naşterea Teodorei, părinţii au aflat că fetiţa nu are anus. „Undeva, la nivelul vaginului, intestinul gros comunica cu acesta, astfel că fata defeca – adică făcea caca – prin vagin. A fost chemat un medic chirurg care a examinat-o şi care ne-a comunicat că operaţia de corectare s-ar putea face, dar numai la vârsta de un an deoarece atunci terminaţiile nervoase sunt destul de dezvoltate şi vizibile” – rememorează Leonardo Negoiţescu, tatăl Teodorei.
După trei zile fetiţa a fost transferată la spitalul din Timişoara, unde medicii au mai descoperit o problemă: fetiţa are un singur rinichi, și acela malformat. „Erau 50% şanse să-şi revină de la sine. Din fericire, rinichiul Teodorei s-a refăcut de la sine şi am fost asiguraţi că poate avea o viaţă normală şi cu un singur rinichi” – spune Leonardo Negoiţescu. În legătură cu cealaltă problemă – lipsa orificiului anal –, medicii timişoreni le-au comunicat părinţilor aceeaşi „soluţie” dată la Arad: operaţia de corectare se va putea face doar când Teodora va avea un an.
„Până atunci ni s-au recomandat dilatări săptămânale cu nişte instrumente chirurgicale numite hegare pe care le-am achiziţionat noi, spitalul neavându-le în dotare. Observam că la fiecare dilatare sângele ţâşnea şi fata nu era în apele ei vreo trei zile după aceea. În plus, făcea eforturi supraomeneşti să elimine fecalele. Aproape într-o frecvenţă de 30 de minute” – povesteşte tatăl Teodorei.
Trei operaţii, la Szeged
Pentru că nu puteau asista neputincioşi la suferinţa fetei lor, părinţii au început să caute alte soluţii medicale pentru Teodora. Astfel, „după câteva luni de documentări, am aflat numele unui medic chirurg din Szeged, medic care avea o bogată experienţă în cazurile de acest gen. În 12 februarie am fost programaţi la dânsul la cabinet, a examinat fetiţa şi ne-a programat la operaţie pentru data de 14 martie a.c. Ajunşi în data de 13, li s-a făcut internarea mamei şi fetei, Teodorei i s-au făcut analizele iar în data de 14 martie, la ora 12, ora Ungariei, a intrat în operaţie spunându-ni-se că va fi una de rutină. În timpul intervenţiei, însă, am fost chemaţi pentru că «s-a găsit ceva şi trebuie să discutăm». Am fugit speriaţi spre blocul operator unde ne aştepta medicul, care ne-a informat că datorită dilatărilor repetate, între vagin şi intestinul gros este o gaură mare şi că operaţia nu poate decurge aşa cum prevăzuse” – relatează Leonardo Negoiţescu.
Medicul maghiar i-a informat pe părinţi că Teodora are nevoie de minimum trei intervenţii chirurgicale. Prima – cea efectuată la 14 martie – are ca efect deschiderea intestinului gros undeva în stânga bazinului („anus contra naturii”, în termeni medicali), pentru ca fetiţa să poată să elimine fecalele fără eforturi. Apoi, după aproximativ trei luni – timp în care leziunile din zona vaginului se vor fi vindecat – urmează o intervenţie pentru deschiderea anusului şi închiderea găurilor din vagin şi intestinul gros. Cea de-a treia operaţie va consta în închiderea orificiului făcut la prima intervenţie şi coborârea intestinului gros la anus, definitiv.
Rugăminte, în demnitate
Desigur, fiecare intervenţie chirurgicală trebuie plătită. Prima a costat 1.600 de euro (fără cheltuielile cu transportul şi cazarea mamei). Pentru celelalte două, părinţii Teodorei va mai trebui să scoată din buzunar peste 3.000 de euro. Dar în buzunarul familiei Negoiţescu nu există aceşti bani…
„Pentru prima operaţie am fost ajutaţi de nişte prieteni foarte apropiaţi, însă costurile celorlalte două intervenţii sunt peste puterea noastră financiară deşi avem amândoi servicii decente şi ne străduim să muncim pentru o viaţă normală. Astfel că venim în faţa dumneavoastră cu demnitatea unor părinţi încercaţi şi cu rugămintea de a ne ajuta, după posibilităţi, pentru ca fiica noastră să fie normală şi să aibă o viaţă normală” – încheie tatăl Teodorei.
Ajutăm!
Jurnal arădean vă invită să fiţi alături de familia Negoiţescu, ajutându-o să strângă banii necesari pentru operaţiile Teodorei. Puteţi face donaţii într-unul din următoarele numere de cont: RO44 BRDE 020SV 24954350200 (lei) deschis la BRD Arad, pe numele Lavinia Daniela Negoiţescu; RO51 BRDE 020SV 60096340200 (euro), titular Leonardo Negoiţescu. S-o ajutăm pe Teodora să aibă o viaţă normală!
Citiți principiile noastre de moderare aici!