Arad. Fără tragedii timp de o săptămână! Aceasta este speranţa tuturor: a Primăriei Arad, a proprietarilor Palatului Neumann, (probabil) a Inspecţiei de stat în Construcţii, dar mai ales a trecătorilor, cei direct ameninţaţi cu moartea de turnul acestei clădiri. Cade palatul, sau mai exact turnul lui. Un fapt evident. Speranţa e legată de momentul la care se va prăbuşi şi de dezastrul pe care îl va lăsa în urmă. Măcar o săptămână să mai stea în picioare, până când proprietarii vor decide cum vor proteja pietonalul din vecinătatea acestuia. Termenul de o săptămână este ultimatumul primit de la Primăria Arad, în întrevederea pe care aceștia au avut-o luni, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ. Cu câteva zile înainte, Municipalitatea i-a invitat pe proprietari la şedinţă prin toate mijloacele posibile. Totul pentru a-i informa cu privire la obligaţiile proprietarilor cu privire la întreţinerea imobilului şi măsurile ce se impun pentru siguranţa circulaţiei publice în zona adiacentă clădirii situate pe Bulevardul Revoluţiei nr. 78 – Palatul Neumann.
O iniţiativă lăudabilă, dar mai ales necesară în condiţiile date, dar care nu a fost apreciată de toţi proprietarii imobilului aflat în cădere liberă. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, doar 30 la sută dintre proprietarii de apartamente din imobil s-au prezentat la întrevedere, iar aceştia au venit, desigur, fără soluţia salvatoare. Ceilalţi, se spune, sunt proprietari străini sau plecaţi în străinătate şi aproape imposibil de contactat. O situaţie care, însă, nu-i absolvă de vină pe niciunul dintre cei 60 de proprietari, în cazul în care turnul Palatului Neumann va cădea cu adevărat. Toţi vor fi responsabili pentru pagubele materiale şi posibilele pierderi de vieţi omeneşti.
Variantele
Acesta este şi una dintre informaţiile pe care le-au furnizat reprezentanţii Primăriei Arad la întrunirea de luni din celălalt palat. Reprezentanţii Municipalităţii le-au pus în vedere celor prezenţi faptul că sunt obligaţi să pună în siguranţă imobilul, iar, până atunci (căci operaţiunea nu va fi una uşoară fiind vorba de un monument istoric pentru care e nevoie de aprobări peste tot), să pună în siguranţă domeniul public din vecinătatea clădirii. Li s-a explicat că există şi varianta în care Primăria va pune în siguranţă trotuarul, prin realizarea unui tunel din lemn, însă costurile acestuia vor cădea, în cele din urmă, tot în sarcina proprietarilor din Palatul Neumann.
Unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi ai Aradului, Cziszter Kalman, le-a prezentat şi soluţia care se află la îndemâna proprietarilor: o protecţie cu parapeţi în imediata vecinătate a turnului.
Nicio decizie
Cum la întâlnire nu erau prezenţi nici măcar jumătate din proprietarii din imobil şi cum nimeni nu s-a arătat nici până acum dispus să cheltuiască proprii bani pentru a salva întreaga clădire, cei care au apartamente în imobil şi care au fost luni la întrevederea cu Primăria au cerut un timp de gândire de o săptămână. Din informaţiile pe care le-am primit, peste o săptămână proprietarii vor veni cu soluţia aleasă: fie protejarea trotuarului de către Primărie, cu recuperarea banilor de la proprietari, fie protecţia din jurul turnului, realizată direct de proprietari.
Zeci de atenţionări
Ar fi vorba, ce-i drept, de un pas înainte faţă de banda de protecţie pe care arădenii nu o bagă în seamă fără să ştie că aceasta ar putea trage linie între viaţă şi moarte, între o poveste frumoasă şi o tragedie care ar putea rămâne definitiv înscrisă în istoria Aradului. Un lucru a rămas în continuare bătut în cuie: până la reabilitarea acestei clădiri istorice, drumul e lung. Foarte lung. Şi presărat cu multe ultimatumuri, ameninţări, amenzi şi rugăciuni. Ferească Dumnezeu să nu cadă turnul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!