Printr-o adresă oficială, ANAF-Direcţia Generală a Vămilor, solicită CJA, respectiv preşedintelui Nicolae Ioţcu, opinia asupra desfiinţării Zonei Libere Curtici-Arad. În adresă este invocată o prevedere a viitorului Cod Vamal al Uniunii Europene, aplicabil din 1 mai 2016, care spune că „plasarea mărfurilor în zone libere nu mai este o destinaţie vamală, ci devine un regim vamal, iar mărfurile vor fi supuse controlului vamal la intrare. Ca argumente, ANAF-Direcţia Generală a Vămilor, mai aduce argumente legate de locaţia Zonei, de dispariţia termenului de «frontieră» odată cu aderarea la UE, de profitabilitatea economică, pe care o consideră relativ redusă. Pe scurt, se propune: desfiinţarea Zonei Libere Curtici-Arad, aceasta urmând să fie transformată în antrepozit vamal; pentru că funcţionarea biroului vamal de frontieră Zona Liberă Curtici nu se mai justifică, personalul acestuia urmează să fie relocat în birourile vamale din cadrul Direcţiei regionale Vamale Timişoara „care se confruntă cu un volum mare de activitate”.
În răspunsul trimis Direcţiei Generale a Vămilor, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, arată că desfiinţarea Zonei nu este oportună, existând riscuri majore ca statul român să piardă peste 20 milioane de dolari, alte milioane ca beneficii economice pentru bugetul de stat şi bugetul local, la care se adaugă soarta a peste 2.500 oameni care lucrează în prezent în Zona Liberă.
„Am trimis o adresă oficială, în care am arătat că desfiinţarea Zonei Libere nu este oportună, deoarece sunt foarte multe riscuri ca statul român să piardă milioane de dolari. Mai exact, terenurile aflate în administrarea Zonei Libere sunt proprietatea publică a Consiliului Judeţean Arad iar, în conformitate cu prevederile legale şi ale contractelor aflate în derulare, investiţiile realizate de firmele care îşi desfăşoară activitatea în Zona Liberă constituie «bunuri retur», ce vor rămîne, la sfârşitul contractelor de concesiune, statului, respectiv CJA. O eventuală desfiinţare a Zonei Libere Curtici-Arad ar putea crea cadrul juridic prin care firmele să nu mai returneze aceste bunuri, contractele fiind încheiate în condiţiile specifice Zonei Libere. Prejudiciul adus statului român ar fi de peste 20 milioane dolari. De asemenea, se pot pierde beneficii economice pentru bugetul de stat şi bugetul local de aproximativ două milioane lei, taxe şi impozite pe care Regia Autonomă Zona Liberă Curtici-Arad le achită anual. Totodată, există posibilitatea de închidere a companiilor care activează în prezent în Zona Liberă, fapt care ar produce efecte sociale nedorite, având în vedere faptul că aici lucrează peste 2.500 oameni”, spune Ioţcu.
Nu ne obligă nimeni!
În privinţa schimbării regimului vamal european, începând cu 1 mai 2016, suntem de acord cu Ioţcu: de ce să fim noi primii, mai ales că nu ne obligă nimeni? „Suntem convinşi că România se va alinia în mod unitar cu toate zonele libere din ţară şi cele peste 90 zone libere existente în acest moment în ţările membre UE, precum Luxemburg, Spania, Portugalia, Italia, Franţa, Germania, Finlanda etc.”, arată Ioţcu în răspunsul către Direcţia Generală a Vămilor. „Înţelegem dorinţa Direcţiei Generale a Vămilor de a-şi restructura activitatea şi personalul, dar acest lucru nu presupune o ingerinţă a dumneavoastră în activitatea unei regii autonome aflate în subordinea CJA, lucru care ar putea genera producerea de pagube de peste 20 milioane dolari statului român. Suntem convinşi că se pot identifica şi alte soluţii de eficientizare a activităţii vamale, cum ar fi : folosirea pentru platforma de lângă Aeroportul Arad a personalului vamal de la Aeroportul Arad şi nu deplasarea celor de la platforma din Curtici; deservirea ambelor platforme ale Zonei Libere de către Biroul Vamal Arad, instituţie situată, ca locaţie, între cele două platforme”, mai arată preşedintele CJA. Întrebat dacă nu cumva „sâmburele” tărăşeniei este punctul „b” al propunerii – cel referitor la relocarea personalului vamal de la Arad la Timişoara -, Ioţcu s-a abţinut de la comentarii, dar noi avem dreptul să întrebăm. Aşadar, stimaţi tovarăşi de la ANAF, este cumva vorba, din nou, despre defavorizarea Aradului, întru creşterea Timişului?
De facto…
…Zona Liberă Curtici-Arad este cea mai dezvoltată zonă liberă din România, în prezent activând aici 27 agenţi economici, cu peste 2.500 angajaţi; profit de 5.846.962 lei în ultimii cinci ani; 9.575.798 lei viraţi către stat, ca taxe şi impozite, în ultimii cinci ani. De ce ar trebui desfiinţată, acum?
Bunuri retur
Conform contractelor, bunurile retur, pe care CJA le-ar putea pierde, dacă se desfiinţează Zona Liberă, sunt în valoare de 14.354.420 dolari+5.287 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!