Luni, la sediul instituţiei, este programată o şedinţă a Colegiului Prefectural, în cadrul căreia DSVSA Arad va ridica problema riscurilor de sănătate la care se expun arădenii care nu respectă cerinţele legale la tăierea porcilor.
DSVSA în alertă
„În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, se vor întreprinde măsuri suplimentare în special asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc, precum şi alte produse sau alimente de origine animală şi nonanimală. La nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru, locaţiile de pe raza judeţului unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare”, informează dr. Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.
Tăierea porcului, anunţată!
Specialiştii de la DSVSA informează că proprietarul animalelor care urmează a fi sacrificate, trebuie să anunţe acest eveniment şi ulterior să predea crotalia animalului sacrificat medicului veterinar concesionar de pe raza localităţii. Inspectorii din cadrul cadrul DSVSA Arad vor verifica modul de respectare al normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării. Conform Ordinului Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare nr. 180/2006 si Reg. CE nr. 1099 / 2009, fiecare deţinător de animale este obligat să solicite persoanelor autorizate, efectuarea asomării animalelor prin metoda ,,glontelui captiv’’.
Condiţii la vânzare
Comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) se va face numai în târguri de animale autorizate sanitar veterinar sau din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului. „În acestă situaţie mişcarea animalelor se va face numai însoţită de Formulare de mişcare (F2) a animalelor şi Certificate Sanitar Veterinare. Comercializarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contraventională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, subliniază şeful DSVSA Arad.
Examen trichineloscopic
Examinarea cărnii în vederea depistării infestaţiei cu Trichinella spiralis se va efectua la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinare concesionate şi Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad şi din judeţ, cu condiţia ca deţinătorii animalelor supuse sacrificării să prezinte medicului veterinar următoarele: o probă care să fie reprezentativă,( cca.150 gr.) constituită din musculatura striată, (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală), crotalia animalului sacrificat. Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea. „Reamintim că principala sursă de infestaţie a porcului cu parazitul Trichinella spiralis sunt şobolanii, motiv pentru care este necesară o deratizare periodică a gospodăriilor, în special acolo unde se cresc animale şi sunt depozitate produse agricole.
Program
La sediul fiecărui CSVSA în perioada 01.12.2013 – 07.01.2014 se va asigura permanenţa conform programului: LUNI-SÂMBĂTĂ 08 – 18; DUMINICĂ 08 – 12
Totodată va fi afişat numele persoanei care asigură serviciul de permanenţă şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!