ARAD. După doi ani în care a fost nevoit să se adapteze condiţiilor pandemice, trecând în online, Festivalul „Zile și Seri de Literatură Doinaș” revine, fizic, în faţa publicului. Ediţia din acest an – a VIII-a – este dedicată centenarului nașterii lui Ștefan Aug. Doinaș – poet, eseist, traducător, academician, născut în județul Arad.
„Centenarul Doinaş a primit atenţia pe care o merită, prin momentele ce îi sunt dedicate. Mă bucur că am ajuns la a VIII-a ediţie a Festivalului Zile şi Seri de Literatură Doinaş, că am găsit un colaborator în administraţia locală, astfel că momentul SAD 100 va rămâne marcat în istoria Aradului într-un mod inedit.
Sperăm să fie două seri de poveste Doinaş în care scriitorul arădean să redevină parte a comunităţii, aşa cum a fost dintotdeauna” – spune conf.univ.dr. Lia Faur, coordonator al Grupului pentru Inițiative Culturale şi principal organizator al Festivalului „Zile și Seri de Literatură Doinaș”. Evenimentul este susţinut de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură.
Programul
Prima zi a celei de-a VIII-a ediţii a festivalului se va desfăşura la Teatrul Clasic „Ioan Slavici. Aşadar, miercuri, 27 aprilie 2022, începând de la ora 19.00, puteţi urmări recitalul poetic „Psalmi”, de Ștefan Augustin Doinaș, cu actorii Dorina Darie Peter, Ioan Peter, Iulia Dragoș și Bogdan Costea.
Joi, 28 aprilie 2022, SAD se mută în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ. De la ora 17.00 e programat recitalul poetic „Dialog cu mine însumi”, în interpretarea elevilor de la Liceul Tehnologic „Stefan Hell” din Sântana. De la 17.30 vor avea loc două lansări de carte („SAD – biografie grafică” – Lia Faur & Vali Ivan; Album foto „Ștefan Augustin Doinaș”, editura Casa Pariuri Literare, 2022) şi prezentarea Suplimentului SAD 100, Observator Cultural, București (prof. Alexandra Teodora Mândra). Invitat de onoare al evenimentului este prof. univ. dr. Coralia Cotoraci.
Festivalul „Zile și Seri de Literatură Doinaș” se încheie cu un recital de pian susţinut de Teo Milea (de la ora 18.30).
Evenimentele sunt deschise publicului, iar accesul este liber.
Despre Doinaş…
Ștefan Augustin Doinaș (nume real: Ștefan Popa) s-a născut la 22 aprilie 1922, la Caporal Alexa, unde a urmat clasele primare și gimnaziale. A absolvit Colegiul Național „Moise Nicoară“ din Arad. A început să scrie și să traducă poezie încă de pe băncile școlii, iar în anul 1939 a debutat în revista „Jurnalul literar” condusă de criticul G. Călinescu. În anul 1947 a primit premiul „Eugen Lovinescu” pentru volumul de versuri în manuscris „Alfabet poetic”. După anul 1947, pentru a evita colaborarea cu regimul comunist, Doinaș a devenit dascăl la Caporal Alexa, apoi la Hălmagiu și Gurahonț. A continuat să scrie poezie și teatru. În 1956 s-a angajat redactor la revista „Teatru”. După Revoluția din Decembrie 1989, a fost ales președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din România și membru în Academia Română.
Opera sa include 16 volume de poezie, 5 volume de critică literară și eseuri, două volume de literatură pentru copii, 30 de volume de traduceri, un volum de teatru, un volum de proză. Poeziile sale au fost traduse în 10 limbi.
Trimite articolul
X“Dar prinţul, trecând zâmbitor înainte,
privea printre arbori atent la culori,
lăsând în culcuş căprioara cuminte
şi linxul, ce râde cu ochi sclipitori”