Primul tren electric din România și Europa de Est, repus pe șine pentru călători în urmă cu o lună, s-a dovedit o atracție atât pentru arădeni, cât și pentru turiști. Săgeata Verde a circulat cu aproape toate locurile ocupate, duminică de duminică. Gradul de ocupare a fost, conform primei analize realizate de autorități, de 98 la sută, ceea ce înseamnă că aproximativ 150 de persoane s-au bucurat de „călătoria în timp”.
Din păcate, proiectul a atras atenția și unor persoane din cauza cărora s-ar fi putut anula cursa programată pentru duminica viitoare, 23 iulie. Organizatorii călătoriei – Consiliul Județean, Compania de Transport Public și Complexul Muzeal – au reușit să evite cea mai mare „țeapă” de la lansarea acestui proiect turistic.
Au rezervat fictiv trenul
Potrivit unuia dintre inițiatorii repunerii în circulație a Săgeții Verzi, Dan Codre (consilier al președintelui Consiliului Județean, Iustin Cionca), imediat după ce a avut loc prima cursă pentru călători, adică în urmă cu o lună, pe site-ul dedicat proiectului (www.sageataverde.ro) a fost făcută o rezervare de 30 de locuri, adică aproape toate disponibile, pentru ziua de 23 iulie. Conform procedurilor, în săptămâna următoarei curse se contactează clientul pentru a fi informat despre modul în care se organizează călătoria, însă găsirea acestuia a fost imposibilă. S-a dovedit că adresa de mail prin care s-a făcut rezervarea nu există, iar numărul de telefon nu este alocat. Astfel, cursa de duminică nu are în acest moment nicio rezervare, fiind disponibile 35 de locuri pentru cei interesați.
Măsuri anti-țepe
Este primul incident neplăcut de la relansarea trenului vechi de peste un secol, iar autoritățile au luat deja măsuri. „Acest incident este îngrijorător și ne întristează că unii oameni au o astfel de abordare față de un proiect de succes. Oameni de bună credință care ar fi vrut să fie în Săgeata Verde duminică nu și-au putut rezerva locuri crezând că vagonul este plin. Pentru a ne proteja pe viitor, am fost nevoiți să introducem o regulă nouă, conform căreia o persoană poate rezerva cel mult patru locuri, iar în curând vom introduce plata biletului online, direct pe site, cu ajutorul unui card bancar”, ne-a declarat Dan Codre.
Pentru cele 30 de locuri rezervate în mod fictiv, ar fi trebuit să se plătească suma de 600 de lei, în condițiile în care un bilet costă 20 de lei.
Curse private
Organizatorii curselor cu Săgeata Verde spun că arădenii care nu și-au făcut rezervare și vor totuși să călătorească în 23 iulie se pot prezenta în stația de plecare (Micălaca, stația Maximilian, ora 9.00), dar ar fi indicat să sune înainte la numărul 0721-803763 pentru a-și anunța prezența. Consiliul Județean mai anunță că, pentru cei care doresc să rezerve o cursă în regim privat (prieteni, familie, companii, team–building etc.), a fost pregătită o ofertă de preț: 178 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!