Arad. Gata cu drumurile, gropile, spaţiile verzi şi blocurile pentru nevoiaşi. Alta e bătălia din acest moment la nivel local. E o bătălie pe cele culte, pe cele cu greutate: pe cultura arădeană şi pe învăţământul preuniversitar. Iar lupta, care durează de ceva timp, pare a fi doar la început. Primarul a decis să încline bugetul şi tonul discuţiilor spre cultură. Replicile Opoziţiei locale nu s-au lăsat aşteptate. Nu mai departe de luni, cele mai multe discuţii la momentul votării bugetului local şi a repartizării excedentului bugetar din 2012 au vizat cultura şi învăţământul.
Lucrând „la noua coardă sensibilă” a edilului local, Opoziţia din CLM a venit în şedinţă cu două amendamente care ar fi trebuit să pună în dificultate executivul local şi pe primar.
USL a cerut, prin vocea lui Gheorghe Ghilinţă, ca din excedentul bugetar şapte milioane de lei să meargă spre achiziţionarea clădirii Teatrului Hirschl şi alte nouă milioane de lei pentru achiziţionarea imobilului în care funcţionează acum Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, pentru a demonstra astfel „cu adevărat că ne pasă de cultură şi învăţământ” şi pentru a veni în sprijinul ideii edilului de capitală culturală europeană.
O cerere care nu a fost pe placul Primăriei, care a taxat-o drept exagerată, fără bază legală şi imposibil de aplicat pentru că legea nu permite achiziţionarea unor astfel de imobile. S-a discutat de acest fapt nu doar în conferinţa de presă ce a precedat şedinţa CLM, ci şi în şedinţă şi mai apoi prin intermediul comunicatelor de presă.
Gheorghe Falcă şi-a început pledoaria împotriva celor două cereri USL prin faptul că Aradul a avut mereu succes pe fonduri europene şi că în buget sunt puşi bani deoparte pentru învăţământul preuniversitar local care să facă ca astfel de fonduri să ajungă la Arad începând cu 2014. Mai exact, că s-au pus bani pentru realizarea de studii de fezabilitate în baza cărora vor fi obţinute în 2014 şi 2015 fonduri europene pentru reabilitarea termică a clădirilor şcolare. Acesta a mai precizat că s-au alocat 6.880.000 lei (aproape 2 milioane de dolari) pentru investiţii în învăţământ în acest an, în buget, dar că exact pe tema bugetului „vor fi intervenţii sub formă de amendamente care nu au existat niciodată de când sunt eu în administraţie. Aceste cereri ale USL arată două lucruri: necunoaşterea sistemului administrativ şi al legilor şi faptul că se caută motiv pentru a nu vota bugetul căruia nu-i lipsesc decât banii Guvernului, ce nu au mai venit”.
Falcă i-a mai acuzat pe cei din USL că şi-au depăşit atribuţiile negociind probabil preţul imobilelor cu proprietarii, dar şi de faptul că, dacă ar fi avut majoritate în CLM şi ar fi votat cele două amendamente, toţi banii dedicaţi învăţământului ar fi luat drumul uneia dintre cele două cereri, cea privind şcoala gimnazială. „Ar fi abandonat întreg sistemul de învăţământ preuniversitar din Arad pentru o singură clădire. Prin cererile de acum, dânşii îşi recunosc eşecul în privinţa şcolii generale şi a luptei noastre pentru imobilul Poliţiei de Frontieră, dar vor ca acest eşec să fie plătit nu de ei ci de arădeni şi de tot sistemul de învăţământ din Arad”, a concluzionat Falcă.
Lovitura finală pe care edilul a dorit să le-o dea celor care au formulat cele două amendamente a fost ţinută pentru plenul şedinţei CLM, când edilul a precizat că, pe lege, clădirea şcolii nr. 1 nu poate fi achiziţionată, pentru că legea permite doar achiziţionarea imobilelor monument istoric, iar această clădire nu se află pe lista monumentelor istorice din Arad. Lilioara Stepănescu, secretarul CLM, a venit în sprijinul edilului precizând că legea care interzice autorităţilor locale să cumpere imobile are o singură derogare, referitoare la monumentele istorice, iar şcoala nu face parte din aceste clădiri.
Oportunitate şi cam atât
Cât despre Casa Hirschl, care este pe lista monumentelor istorice, edilul susţine că pentru cumpărarea acesteia trebuie urmaţi paşii legali: trebuie decisă oportunitatea (fapt care s-a întâmplat deja în CLM, prin 2008), apoi trebuie puşi bani pentru evaluarea imobilului, după care trebuie decisă o comisie de negociere pentru cumpărarea casei şi doar mai apoi pot fi puse deoparte sume pentru achiziţionarea clădirii. În nici un caz acum.
Dacă pe tema Casei Hirschl nu s-a mai discutat foarte mult, pe clădirea şcolii subiectul nu a fost închis şi nici nu va fi. Gheorghe Ghilinţă a încercat să precizeze, în cadrul şedinţei CLM, că şcolile pot fi cumpărate, căci există excepţii de la actul normativ invocat de secretarul Lilioara Stepănescu. Cum vocea sa nu s-a făcut auzită în plen, USL, sau mai exact PSD Arad, care poartă această luptă cu primarul, a revenit cu un comunicat de presă.
Autorităţile pot cumpăra şcolile
Deputatul Flavius Măduţa precizează, prin intermediul comunicatului, că autorităţile locale pot cumpăra, legal, imobilele în care funcţionează şcoli. „Guvernul PDL a limitat în anul 2008 posibilitatea autorităţilor locale de a face anumite achiziţii publice. Totuşi, art. 2 pct. 2 lit. c din OUG nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar include în mod explicit la excepţii «imobilele şi dotarea spaţiilor de învăţământ din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat»”, a indicat Măduţa. Deputatul nu s-a oprit, însă, aici, ci a concluzionat că „ceea ce s-a întâmplat la şedinţa CLM arată că aparatul de specialitate este intimidat şi folosit politic de către primar, nu un factor de echilibru pentru toţi consilierii locali. Consider în continuare că este oportun ca autorităţile locale să cumpere, eventual prin accesarea unui credit, imobilul în care funcţionează şcoala Mihai Eminescu. Dacă autorităţile locale ar fi accesat un credit din 2006 şi ar fi plătit rate în loc de chirie, astăzi clădirea era a autorităţilor locale, cu aceleaşi costuri. (…) Constat că primarul Falcă este orbit de orgolii şi de interese şi nu vrea să ia în considerare interesul elevilor, părinţilor şi profesorilor”.
Flavius Măduţa a mai precizat că aleşii USL au depus un proiect pentru constituirea unei comisii de negociere pentru achiziţionarea imobilului şi vor continua toate demersurile legale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!