Trei scurtmetraje realizate înainte de 1989 de către documentariștii Studioului Alexandru Sahia vor fi proiectate, pe 8 septembrie, în Grădina de vară a Cinematografului Arta din municipiu.
„Și pentru că nu vrem să închidem seara doar aici, avem marea bucurie de a-l avea ca invitat pe regizorul arădean Titus Muntean pentru o discuție despre film și regie, documentar și industria cinematografică dinainte și de după 1989”, spun organizatorii evenimentului, cei de la Asociația CitiZenit.
Scurtmetrajele selectate sunt Reportaj de la Steagul Roșu (Alexandru Sîrbu / 1956 / 19 min. / alb-negru), Uzina (Slavomir Popovici / 1963 / 18 min. / alb-negru) și Iosif Lisowski (Eugen Popiță, Pantelie Tuțuleasa / 1963 / 7 min. / alb-negru). Proiecția acestora, urmată de discuția cu regizorul Titus Muntean, va avea loc pe 8 septembrie, de la ora 20:30.
„Alexandru Sahia” a fost studioul de cinema documentar al României socialiste. Înființat la începutul anilor 50, prin transformarea societății de stat Romfilm, studioul a documentat vreme de patru decenii viața cotidiană în România și evoluția regimului comunist, conform indicațiilor și în limitele impuse de mandatul politic al instituției.
Accesul la acest eveniment se va face în conformitate cu legislația în vigoare. Accesul se va face în baza unui bilet, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet este de 12 lei și poate fi cumpărat de la locație înainte de începerea evenimentului.
Scurtmetraje vor fi proiectate în cadrul KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă, anul acesta KineDok promovează filmul documentar în peste 180 de spații neconvenționale din 7 țări partenere: Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România.
Trimite articolul
XFostul cinematograf Maxim Gorki.