ARAD. Profesorul Romeo Trifa s-a născut la 1 septembrie 1934, în satul Hunedoara-Timişană (comuna Şagu, jud. Arad) din părinţi ţărani, originari din Ţara Moţilor, colonizaţi în pusta banatului. La vârsta de 5 ani a fost înfiat de familia învăţătorilor Florica şi Nicolae Popescu, din Olari, care i-au dat o educaţie aleasă.
Clasele I-V le-a făcut în localitatea Olari, după care – două clase – le-a urmat la Liceul „Moise Nicoară”. Reforma învăţământului din 1948 l-a determinat să termine clasa a VII-a la Şcoala de 7 ani din Sântana.
Şi-a continuat studiile la Şcoala pedagogică de băieţi din Timişoara, pe care a absolvit-o în 1953.
Cariera de dascăl şi-a început-o ca învăţător-director la Şcoala de 4 clase de la IAS Dohangia, comuna Nădab – Criş. În perioada 1955-1959 funcţionează ca profesor suplinitor la Şcoala Generală fin Cintei, unde era şi operator la cinematograful local.
La data de 1 aprilie 1959 (la numai 25 de ani) a fost avansat ca inspector şcolar, la secţia de învăţământ şi cultură a raionului Criş. În această perioadă, cu formaţiile culturale pe care le-a coordonat a fost laureat pe ţară la mai multe festivaluri folclorice. Profesional şi-a continuat studiile la Facultatea de istorie-geografie la Timişoara şi la Bucureşti.
În perioada 1962-1977 este profesor – şi o perioadă şi director adjunct – la Liceul de cultură generală din Sântana (tot aici obţine şi gradul didactic I)
Va fi apoi director adjunct (un an) la Şcoala generală nr. 6 şi la Liceul Chimic.
În perioada 1980-1994 îl găsim la Liceul Sanitar, fiind ales (în 1990) şi inspector şcolar la IŞJ iar câteva zile mai târziu director la aceeaşi unitate.
În 1994-1999 a fost profesor de geografie la Liceul Teoretic „Vasile Goldiş”, până când a ieşit la pensie.
Timp de aproape 20 de ani a fost şi responsabilul cercului pedagogic al profesorilor de geografie, organizând exemplar activităţile metodice şi în special cele practice.
La 1 noiembrie 1998 a fost numit director al Departamentului Învăţământ Preuniversitar din cadrul Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş”, înfiinţând imediat Liceul Particular şi Şcoala Postliceală „Vasile Goldiş” Arad cu filiale la Baia Mare şi Satu-Mare.
A stabilit bune convenţii de parteneriat cu şcoli din Slovacia, Ungaria şi mai ales din Serbia, cu care a avut mai multe schimburi de experienţă (la nivel de elevi şi profesori).
În anul 2012 a reuşit să înfiinţeze primul Colegiu Particular din România.
În prezent face parte din Consiliul Director al Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş” şi coordonează şcolile postliceale „Vasile Goldiş” din Baia Mare, Satu- Mare, Zalău, Marghita şi Deva. Este membru al Consiliului Director al Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Preuniversitar Particular din România, fiind o prezenţă activă în acest forum, în care luptă pentru întărirea şi consolidarea acestei forme de învăţământ, ca o alternativă la învăţământul de stat.
Fiind un bun manager în cariera de 60 de ani de învăţământ, creând un climat curat şi sănătos în şcolile unde a lucrat, apreciat de tagma dascălilor, respectând o vorbă a regelui Ferdinand – „Nu zidurile fac o şcoală, ci spriritul care domneşte într-însa” – prof. Romeo Trifa a fost recomensat cu diplome şi medalii de către I.Ş.J. – diploma de profesor fruntaş, diploma „Ioan Slavici”, diploma de promotor al învăţământului – de către Universitatea de Vest „V. Goldiş” – diplome de excelenţă, jubiliare, de onoare – şi ce către şcoli partenere de peste hotare.
Se spune: „Dă-i omului o funcţie şi vei vedea ce caracter are”. Profesorul Romeo Trifa a rămas acelaşi de când a intrat în învăţământ şi până acum. Pentru că a avut chemarea de a fi dascăl şi nu unul oarecare, ci un dacăl model pentru generaţii: un om simplu cu suflet ales.
Acum, când îşi începe activitatea în cel de-al 60-lea an la catedră, îi dorim sănătate şi bucurii.
Autor de monografii
Ca dascăl cu vocaţie, prof. Romeo Trifa s-a aplecat şi asupra scrisului, lâsând în urmă câteva monografii: Monografia raionului Criş (1967), Monografia comunei Sântana şi a CAP „Viaţa Nouă” Sântana, Monografia satului Hunedoara-Timişană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!