Aflată la trecerea înspre Secția Împrumut Carte pentru Copii, noua sală va avea un rol educativ pentru cei tineri în ceea ce privește cunoașterea trecutului, a marilor evenimente și personalități din istoria locală și națională. Sala cuprinde piese de mobilier care au aparținut ziariștilor, oamenilor de cultură și fruntașilor politici români din perioada 1897-1918. Printre aceștia îi putem aminti pe prim-redactorii ziarelor „Tribuna poporului” și „Românul”, Ioan Russu Șirianu (1897-1908), Sever Bocu (1908-1912) și Vasile Goldiș (1911-1918). Mobilierul original a fost recondiţionat de profesionişti din cadrul Complexului Muzeal Arad, biblioteca ocupându-se în principal de organizarea sălii, de funcţionabilitatea acesteia şi de punerea ei la dispoziţie.
Limpede mulţumit de rezultatul final, directorul bibliotecii arădene, Doru Sinaci a declarat că „va rămâne de-a pururi <Sala Centenar>, nu cred că va şterge nimeni acest nume vreodată de la Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol Arad.” A mai făcut cunoscut, în premieră, faptul că Sala „Concordia” se va numi „Astra Arădeană 1863” în cinstea Societății culturale „Asociația Națională Arădeană pentru Cultura Poporului Român – ASTRA Arădeană 1863”, o asociaţie regională pentru dezvoltare prin promovarea culturii şi ştiinţei locale şi naţionale. Nu numai că îşi va schimba numele, dar vechea „Concordia” va deveni cea mai modernă sală multifuncţională din judeţ: va putea fi folosită pentru conferinţe, spectacole, lansări de carte sau întâlniri ale cenaclurilor. A doua surpriză este înfiinţarea altei săli, pe nume Sala „Kölcsey”, de această dată cinstind asociaţia culturală a maghiarilor, Asociaţia „Kölcsey“, pentru că biblioteca s-a constituit în anul 1913 pe baza donaţiilor venite din partea celor două asociaţii, române şi maghiare şi a lui Alexandru D. Xenopol.
Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad şi cel care se ocupă implicit de coordonarea departamentului Centenar la nivelul judeţului şi municipiului Arad a spus: „Vor urma şi alte inaugurări, poate vor urma şi alte evenimente legate de Centenar, dar până la urma ce este important e să ne simţim mândri că suntem arădeni, să ne simţim mândri că suntem români şi să preţuim poate, nu numai istoria, ci să construim viitorul.”
Acest eveniment a marcat debutul manifestărilor găzduite de instituția de cultură arădeană dedicate Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Citiți principiile noastre de moderare aici!