„Doamna Elena Boţan este o plasticiană cu state de serviciu de mare demnitate”, aprecia, în deschiderea unui album dedicat artistei, prof. Dan Lăzărescu. Şi, într-adevăr, dacă ar fi să ne luăm doar după expoziţiile personale ori de grup pe care le-a avut, în ţară sau peste hotare, după taberele de creaţie la care a participat, după lucrările pe care le are în colecţii particulare din România, Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, Olanda, Anglia şi SUA, am înţelege că este vorba despre un artist desăvârşit. Mai ales că şi-a exprimat crezul în tehnici plastice diferite – grafică, acuarelă, guaşă, pictură în ulei – şi şi-a ales teme dintre cele mai diverse. Din 2006, după cum ne-a mărturisit, s-a simţit atrasă de iconografie şi de atunci, în fiecare an, la marile praznice – Crăciun şi Paşti – deschide o expoziţie de icoane. De această dată a venit la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, în întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului, cu „Patimile Domnului Iisus” – o expoziţie realizată împreună cu Claudia Aradi, Florica Lazăr şi Ioan Cociuba. De această dată Elena Boţan a expus 49 de icoane pe sticlă, pe lemn, pe hârtie lucrată manual şi chiar pe piele. În acestea descoperim teme precum Intrarea în Ierusalim, Drumul crucii, Sărutul lui Iuda, Rugăciunea de pe munte, Maica Domnului înlăcrimată…
Alături de Elena Boţan, expune 5 lucrări pe pânză (100×70) – reprezentând Drumul crucii sau Viadolorosa -, Claudia Aradi care consideră că „Imaginea lui Iisus ajunge să fie o ultimă speranţă în intensa negare a luminii din cultura actuală. Iisus traversează astfel, în diferite ipostaze, veacurile omenirii oferind o cheie esenţială de decriptare a vârstelor umanităţii”.
Şi pentru ca expoziţia să aibă o culoare primăvăratică, alături de icanele Elenei Boţan şi Claudiei Aradi, artiştii plastici Florica Lazăr şi Ioan Cociuba au umplut simezele de la intrarea în sala „Clio” cu…flori (în tablouri mai mari ori de dimensiuni minuscule, ca şi gingaşele flori pe care le prezintă).
Vernisajul
Vernisajul expoziţiei „Patimile Domnului Iisus” a avut loc marţi seara în sala „Clio” şi a fost deschisă de prof. Florica R. Cândea. Ar mai fi de precizat că expoziţia poate fi vizitată până în 14 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!