Schelele au fost coborâte, picturile finalizate, pardoseala pusă. Nu mai rămân decât de finalizat lucrările de la etajul superior şi de la balcon. Este vorba de Sala Festivă a Palatului Administrativ, aflată în renovare şi reabilitare încă din anul 2011. Primăria Arad are, însă, acum, planuri cu această sală. Are de gând ca Sala 70 să devină gazda procedurilor de învestire a noului Consiliu Local Municipal Arad. Cel mai probabil, evenimentul va avea loc undeva, săptămâna viitoare, aşa că echipa de artişti şi muncitori mai are ceva timp la dispoziţie pentru a finaliza lucrările în corpul principal al sălii.
La momentul şedinţei festive de învestire, dacă aceasta va avea loc cu adevărat în Sala 70, invitaţii şi consilierii vor avea şansa să admire pictura de 100 de ani de pe pereţi şi tavan, scoasă la lumină acum, coloanele şi stemele puse în evidenţă în urma restaurării.
Pictura de acum 100 de ani a fost descoperită cu ocazia lucrărilor de restaurare a tavanului Sălii Festive, lucrări finalizate în noiembrie anul trecut.
Reabilitarea Sălii Festive a Primăriei Arad face parte din proiectul „Restaurare şi reparaţii sală festivă, hol principal şi casa scării Primăriei municipiului Arad” şi vizează prima restaurare a acestor spaţii de după Revoluţia din 1989.
Strălucirea de altădată
Restauratorii au încercat să redea sălii festive şi holului central strălucirea de acum un secol (au folosit culorile şi materialele de atunci).
De-a lungul timpului, în această sală, au fost puse patru straturi de pictură, care au modificat originalul, aşa că înainte de startul lucrărilor a fost nevoie de un studiu pentru a ajunge la adevăr. Originalele sunt modele greceşti, orientale, în culori pastelate.
Renovarea
Lucrarea a inclus mult mai multe intervenţii: recondiţionarea coloanelor şi a ornamentelor, restaurarea picturilor, zugrăvelilor, a vopsitoriilor, a tâmplăriei exterioare şi interioare, recondiţionarea treptelor şi a pardoselii. În sala festivă, prizele pentru sonorizare şi calculatoare urmau să fie înglobate în pardoseală.
De asemenea, urma să fie revizuită şi reparată instalaţia electrică la hol, casa scării şi instalaţia sanitară de la cele două grupuri sanitare amplasate în stânga şi dreapta holului principal, dar şi verificarea şi repararea etanşeităţii vitraliilor la casa scării.
Modificările din Sala festivă includ şi dotări cu sistem de votare fără fir, sistem de transmisie video circuit, sistem de conferinţă, instalarea unui ecran cu plasmă, reflectoare speciale şi mobilier nou.
14 restauratori
Ca un amănunt care să indice amploarea investiţiei derulate aici, lucrările de la tavan, considerate cele mai complexe din cadrul proiectului, au durat mai bine de un an şi au fost executate de o echipă de 14 restauratori atestaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor.
Termenul lucrărilor de restaurare a fost însă cu mult depăşit de echipa care lucrează aici. Motivul invocat de cei care au câştigat lucrarea de restaurare: „elementele surpriză” descoperite pe parcurs.
Lift până sus
Lucrările în cadrul acestui proiect mai prevăd o modernizare a holului central (în lucru), a casei scărilor (în lucru), amenajarea unei platforme pentru persoanele cu mobilitate redusă şi a liftului din sticlă, care poate fi văzut deja, dar care nu a fost pus în funcţiune. Acesta va asigura legătura între parter, etajul I, dar şi balconul sălii festive şi, mai sus, sala turnului. Liftul va fi cu dedicaţie: pentru persoanele cu handicap şi, desigur, pentru turiştii care vor veni să viziteze Palatul Administrativ.
Trei ani
Lucrările de restaurare au fost estimate iniţial la peste 881.001 de lei şi urmau să se deruleze de-al lungul a trei ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!