BAČKI PETROVAC. Aflată la 20 de kilometri de Novi Sad, localitatea Bački Petrovac a găzduit, în weekend, o nouă ediție a Festivalului Cârnaţului. Au participat 39 de echipe reprezentând Serbia, Ungaria, Slovacia, Croația şi România, ţara noastră fiind reprezentată de o echipă din localitatea arădeană Nădlac. Bagynszky Pavel (măcelar profesionist), Gros Alexandru, Gyebnar Andrei și Nagy Gyuris Krokos Pavel au preparat salam (cârnaţ) de Nădlac, specific populației slovace.
„Pentru prepararea produsului, fiecare concurent a primit carnea, care era verificată sanitar veterinar. Ingredientele au fost aduse de concurenți, fiecare cu specificul zonei din care s-a prezentat. Unul din ingredientele importante ale echipei noastre a fost boiaua, care este prelucrată în casele nădlăcanilor și de o calitate superioară. La acest festival comisia a urmărit nu doar gustul și calitatea produsului, ci și modalitatea de preparare, ingredientele, igiena în timpul preparării – costumația, igiena mâinilor, depozitarea ingredientelor etc.” – a relatat, pentru Jurnal arădean/ Aradon, Nagy Gyuris Krokos Pavel.
Fiecare concurent a prezentat și salamul în forma uscată, iar cei prezenți au avut posibilitatea degustării salamului care a fost preparat din toamnă sau înaintea sărbătorilor de Crăciun. În cele din urmă, juriul festivalului a stabilit: echipa nădlăcană a obținut medalia de aur!
Brand al Nădlacului
Salamul de Nădlac este produs doar din carne de porc, de preferință din toate părțile carcasei, la care se adaugă și ingredinte cum ar fi, sare, piper, chimen, boia roșie de Nădlac și usturoi. Salamul de Nădlac este un brand al localității, cu care nădlăcanii și nu doar ei se mândresc în țară și străinătate. Acest produs specific Nădlacului se livrează la foarte multe restaurante din țară și străinătate, fiind căutat de asemenea de foarte mulți gurmanzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!