„Guvernul României ar trebui să intre în alertă, ținând cont de Raportul UNESCO pentru anul 2023 referitor la educație. Potrivit acestui raport, România ocupă locul 123 în lume din 171 de state analizate, în ceea ce privește sumele alocate pentru educație. Faptul că România se poziționează după țări precum Uganda, Zambia, Benin, în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației, trebuie să dea serios de gândit guvernanților”, spun sindicatele din învățământ.
Guvernul ar urma să acorde vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariatul să achiziționeze pachete turistice de cel puțin 1600 de lei.
„Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice”, spun sindicaliștii.
„Este anormal și revoltător faptul că anumite prevederi ale celor două legi, care se referă, în primul rând, la drepturi ale salariaților din învățământ, să fie suspendate pentru o perioadă atât de îndelungată. Colegii întreabă, pe bună dreptate, de ce au fost prinse în aceste Legi dacă nu se aplică? Printre cele mai importante articole suspendate se numără: alocarea pentru sistemul educațional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat; acordarea de vouchere educaţionale în cuantum fix pentru servicii de sprijin, intervenţii psihopedagogice şi materiale-suport, pentru participare la manifestări ştiinţifice sau de participare la cursuri de perfecționare în domeniul funcției ocupate; reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual; reducerea cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene și pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani și gradul didactic I; majorarea cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate; decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar și universitar; acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității”, se mai arată în comunicatul sindicatelor.
„În aceste condiții, este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acțiuni de protest să aibă loc în Piața Victoriei din București”, concluzionează sindicatele.
Trimite articolul
Xin strada la proteste!!
Voi profii nu l-ati lasat repetent pe elevu C…. Marcel…. pe cine nu lasi sa “moara”, nu te lasa sa traiesti! Nici atata vorba romaneasca nu stiti!? Asa profi, asa elev.
ordonanta prostiei si a obedientei , ordonanta taierilor
ce trenulet???
Deci debutantul are 4000 net.Cat are un profesor cu vechime?
Oricum nu-si merita banii.elevii sunt majoritatea sub medie.
Romania este singura tara in care bugetarii castiga mai mult decat privatii.
-
Sunt sub medie fiindcă nu au nici un chef de a învăța. Toată ziua sunt pe noile divece-uri (telefon, tabletă), nu se mai pot concentra la ore și atunci vezi doamne profesorii sunt de vină.
-
Domnule Adrian profesorii au vina lor. Multi nu au tact pedagogic, multi nu-si fac treaba la ore sau multi sunt suplinitori si ii doare in basca de ce se intampla pt ca stau un an si pleaca. Va dau un exemplu. La o scoala , la catedra de matematica , au venit 2 suplinitori tineri care habar nu au sa isi tina ora. Ce facem cu acei profesori?!!
-
Domnule g, o vină prea mică raportat la restul zilei unde pe ei nu îi preocupă să studieze. Vremurile unde ai plecat cu lecția învățată pe jumătate din clasă au apus. Tipic românesc, la noi totdeauna altu e de vină. Din păcate cum am menționat și mai sus, tehnologia pe care o avem nu este în avantajul tinerilor de a azi. Le distrage prea mult atenția și nu mai apare interesul ptr. ceea ce spune profesorul…
-
-
Ăștia au concediu 3 luni pe an și mai fac și gălăgie.
-
Du-te și fă-te profesor, lucrează cu copiii, și pe urmă latră.
-
Exprimare de cadru didactic … felicitări !
Concediu 3 luni pe an plus sărbătorile legale, muncă 4 ore pe zi, sporuri și cadouri … e greu să fii profesor.
Mai și protestează, că nu le ajunge.-
Tipic românesc! De unde știi tu ca eu sunt cadru didactic?! Ai visat azi noapte de revelion? Mi-am spu# părerea. Nu îți convine fă o facultate, fă mod7le ca să poți preda. Cine te ține? Să beneficiezi de 4 luni de concediu?
-
-
-
Când școala nu-ți place te uiți cu jind în ograda vecinului
Eu, după 41 de ani lucrați am pensie de 2814 RON. Datele la Casa Județeană de Pensii Arad str. Voluntarilor 2.A . Vreau și eu o pensie -DECENTĂ – 3500 Lei . Doresc ca să protestez. Am voie ?
Vă rugăm din suflet , pe viitor lăsați procentajele. Ne înteresează ca cei care protestează ce venituri ( salarii plus recompensele ) încasează lunar ? și cât cer ? Pe bucată : Numnele , locul de muncă , statul de plată plus compensații.
Dacă mai dați știri cu proteste pentru ” SALARII DECENTE ” vă rugăm țineți cont de rugămințile noastre .
-
Angajată cu studii superioare aveți salariul acesta??? Mă îndoiesc!
Vedeti daca nu i-ati lasat repetenti?
Voi l-ati trecut, acum se razbuna.
Lasati-i sa lucreze ca trebuie sa puna tara la pamant.
Noroc ca ati votat PSD + PNL si nu extremistii si suveranistii. Acum mucles si la galere!
Rati-ai dreaq…
Se termina cu ,,traiul,, bun de la catedra ! Altii care prin munca lor au produs ceva vandabil nu au primit acelasi ,,malai ,, ca voi !!
-
Nici scoala nu-ti place, nici gura nu-ti mai tace. Or fi avand profesorii vina lor, dar educatia este esentiala pentru o natiune. Nu degeaba Romania este pe primul loc in Europa la analfabetism functional si astfel inghititi cu pofta conspirationita ruseasca. Asa-i cand lucrezi cu materialul clientului, care este la randul sau un needucat cu dispret fata de scoala si nu esti ajutat nici de cei care conduc tara, fiindca acestia sunt dedicati principiului “tara te vrea prost”. Un cerc vicios din care vom iesi doar daca invatamantul va fi reformat in totalitate, cum au facut-o tarile nordice, Coreea de Sud sau Singapore.