Atenţia şi interesul oamenilor de afaceri par să se îndrepte către localităţile din judeţ şi mai puţin către municipiu. Datele din fişa Municipiului, ce urmează să fie aprobate şi votate de către Consiliul Local, confirmă faptul că locurile de muncă municipiu a suferit o scădere de aproximativ nouă mii de persoane. Dezvoltarea zonelor urbane de la marginea Municipiului a făcut ca încet, încet fabricile şi întreprinderile să urmeze planuri de relocare şi să se mute fie la margine de municipiu, în zonele industriale, fie chiar în localităţile din imediata apropiere a Aradului. În aceste condiţii, cea mai mare parte a salariaţilor activează pe raza judeţului, municipiul fiind generator de locuri de muncă pentru 28.527 de salariaţi, dintr-un total de 70.378.
Scăderea numărului de salariaţi din municipiu a început încă de acum trei ani, când, potrivit Fişei Localităţii pe Municipiul Arad, erau 37.599 salariaţi. Cea mai mare pierdere a suferit-o Aradul în 2009, scăderea fiind de peste şase mii de salariaţi! Trendul descendent s-a păstrat cel mai probabil şi în anul 2011, contextul macro-economic nefiind unul dintre cele mai favorabile pentru creşterea numărului de angajaţi
Producţia de vagoane de cale ferată şi material rulant, mobilă şi componente pentru industria autovehiculelor sunt doar câteva dintre principalele ramuri ce ţin în viaţă economia arădeană. Zonele industriale de la marginea oraşului au preluat o mare parte din industria desfăşurată la nivel de municipiu, fabricile fiind înlocuite de centre comerciale şi zone rezidenţiale.
Infrastructura extinsă
„Un element de atractivitate în ceea ce priveşte dezvoltarea municipiului Arad l-a constituit infrastructura extinsă, forţa de muncă calificată şi bogata tradiţie industrială. Activităţile industriale şi de construcţii reprezintă una din ramurile activităţii economice cu o contribuţie însemnată la dezvoltarea economică a Municipiului Arad”, se precizează în raportul privind starea economică a Aradului.
Trei zone industriale
În imediată proximitate a municipiului Arad s-au dezvoltat trei zone industriale, Zona Industrială Vest fiind cea mai atractivă: 51 de companii. În total, cele trei zone industriale acoperă peste 320 de hectare, fiind localizate în nord-vestul, estul şi sudul oraşului. Dacă zonele industriale din nord-vest şi est au o suprafaţă aproximativ similară, de 150 hectare, şi multe firme, zona de sud este cea mai puţin dezvoltată, doar cinci companii activând în acest sector.
Firme de top
Cifre de afaceri de sute de milioane de euro, mii de angajaţi şi profit considerabil. Aşa s-ar putea descrie topul primelor 10 companii arădene, ordonate după cifra de afaceri realizată în ultimul an de raportare – 2010. Pe primul loc se menţine compania Takata-Petri România, cu un număr de salariaţi ce depăşea 4.600, şi o cifră de afaceri de peste 291 milioane euro. Topul este completat de Coficab Eastern Europe – 169,84 mil. Euro şi Yazaki Component Technology – 93,13 mil. euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!