Timp de şase luni, din octombrie 2009 până în martie 2010 angajaţii de la Şcoala din Şiria au luat salariile calculate cu un coeficient de multiplicare de 4,00, pe baza Ordonanţei 41, printre puţinele şcoli care şi-au calculat salariile astfel. Trecerea pe o salarizare mai mică (coeficientul fiind de 2,99) s-a făcut, potrivit directorul de atunci, prof. Roşu Simion, în urma presiunilor exercitate de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi ale primărie „Am fost ameninţaţi la şedinţele cu directorii, făcuţi mincinoşi. Am fost ameninţaţi cu un control din partea Curţii de Conturi, discuţii la Primărie. Nu am mai rezistat presiunii exercitate şi am cedat” mărturiseşte prof. Roşu.
În aprilie şi-a dat demisia pe motiv de boală. Numai că deciziile salariale pentru luna februarie au fost semnate de fiecare angajat în parte, cu data de 1 martie 2010 şi au încasat în luna martie bani mai puţini. Mai mult pe respectiva decizie se specifică că salariile vor fi micşorate cu data de 1 ianuarie 2010.
Nu se mai pot întoarce înapoi
A urmat o şedinţă a Consiliului de Administraţie al şcolii în care au decis reîntoarcerea la vechea salarizare. Doar că noile decizii nu mai sunt acceptate de primărie iar statele de plată, semnate de noul director, Oniţa Lucian, nu sunt, şi după declaraţiile autorităţilor locale, nici nu vor fi semnate sub nici o formă calculate astfel. „Nu sunt împotriva plăţii salariilor profesorilor, dar nu pot dispune plata acestora atâta timp cât documentele justificative nu sunt în regulă. Nu poate fi modificat un stat de plată pe baza unui proces verbal al unui Consiliu de Administraţie. Am nevoie de avizul CFP (controlul financiar preventiv) din cadrul Primăriei.” a declarat primarul Valentin Bot. Aviz care aşteaptă un alt aviz, cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean pe motiv că e vorba de o suplimentare de fonduri. Acelaşi aviz de la IŞJ îl solicită şi şcoala care a şi depus, pe 7 mai, la sediul Inspectoratului statele de plată.
Nimeni nu dă avize
Aşteptare inutilă. Mirela Aldescu, inspector şcolar general spune că „Potrivit Hotărârii 369 din 14 aprilie 2010, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu avizează state de plată ci state de funcţii. Statele de plată nu intră în competenţa noastră ”. Angajaţii şcolii au fost cu aceleaşi state de plată la Curtea de Conturi care a refuzat să le primească pe motiv că nu este competenţa lor. Au fost şi la Agenţia de Prestaţii Sociale care le-a specificat că nu mai este obligaţia lor să le verifice. „Nimeni nu vrea să decidă. Dacă am fi în ilegalitate, aşa cu ni se spune, cred că am fi fost de mult obligaţi, fără nici o discuţie, să aplicăm o anumită lege ” , spune un alt fost director, schimbat politic în octombrie 2009, după o lună de mandat, prof. Florin Potre. Acum toată decizia este lăsată pe seama ordonatorilor de credite, fie el director sau primar.
Unde e logica?
Liderul de sindicat din şcoală, prof. Nelia Beleneşi declară „Nu înţeleg cum aceleaşi state de plată, pe aceleaşi baze legale nu sunt acceptate acum dar au fost acceptate vreme de şase luni. Cred că este rea voinţă din partea autorităţilor locale. Este inadmisibil să fim lăsaţi fără salarii cu legea în mână” punctează liderul de sindicat.
Soluţii posibile
Potrivit celor de la controlul financiar din cadrul Primăriei singura soluţie viabilă în acest moment este refacerea statelor de plată potrivit celor pe luna februarie, cu coeficientul mic, şi apoi angajaţii şcolii să acţioneze în instanţă Ministerul Finanţelor pentru recuperarea diferenţelor. Decizie pe care, potrivit edililor locali, au luat-o cei de la Şcoala din Galşa. Mai era o posibilitate dacă cei în cauza ar fi contestat decizia de micşorare a salariilor, la momentul respectiv. Se creează un cerc vicios pe care nimeni nu pare interesat să-l desfacă.
Banii ajung
În mod paradoxal banii alocaţi prin Ministerul Finanţelor, pe baza costului per elev, sunt suficienţi chiar dacă sunt calculaţi cu coeficientul mai mare, potrivit declaraţiilor conducerii şcolii. Şi totuşi Primăria refuză plata, deşi e doar un intermediar, e drept cu răspundere penală, al banilor.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!