Un salariu mediu net de peste 4 mii de lei, un salariu la care mulți arădeni încă speră și pe care, dacă prognozele economice se vor adeveri, ar putea să îl și încaseze. Vorbim despre datele publicate de Comisia Națională de Prognoză care arată că din 2024 salariul mediu net în Arad va trece, în sfârșit, de pragul de 4 mii de lei. Totuși chiar și dacă previziunile cele mai optimiste se vor adeveri, salariații din Arad vor fi plătiți sub media pe regiune, medie calculată la 4.566 lei și asta pentru că în județul Timiș salariile sunt cu mult mai mari decât în Arad.
Estimări pe salarii
Potrivit ultimei prognoze în profil teritorial, transmisă de CNP, salariul mediu net în Arad a fost în 2021 de 2.972 de lei, în 2022 a ajuns la 3.314 lei, iar în acest an ar trebui să fie 3.699 de lei. Salarii „în mână” de peste 4 mii de lei vor fi din 2024, atunci când arădenii ar putea câștiga 4.097 de lei, iar până în 2026 salariul mediu net ar trebui să ajungă la 4.736 de lei. Desigur toate aceste date sunt proiecțiile economice făcute de Comisia Națională de Prognoză și ele vor fi recalibrate în funcție de situația economică din teren. Cert este că și în următorii ani se va menține decalajul foarte mare între salarizarea din Arad și cea din Timiș – angajații din județul vecin urmând să câștige în medie peste 6 mii de lei în 2026.
Mai mult, Aradul continuă să se mențină chiar și sub media pe țară la nivel de salarizare, lucru pe care îl confirmă și statisticile lunare transmise de Institutul Național de Statistică. Așadar, prognoza economică pe întreaga economie arată că în 2024 salariul mediu net ar trebui să fie de 4.686 de lei, cu aproape 600 de lei peste salariul prognozat în Arad.
În ceea ce privește cea mai bună salarizare, regiunea București-Ilfov rămâne cu salariile cele mai mari. Dacă în 2021 aici salariul mediu net era de 4.576 de lei, în 2024 va ajunge la 6.222 de lei, iar până în 2026 ar urma chiar să depășească 7 mii de lei.
În scădere?
Totuși există mari semne de întrebare dacă aceste prognoze vor putea fi susținute de economia reală, cu atât mai mult cu cât în luna februarie a acestui an, spre exemplu, salariile din Arad au scăzut față de luna ianuarie. Dacă la începutul anului arădenii câștigau în medie 3.668 de lei, ceea ce făcea foarte posibil atingerea țintei de 3.699 de lei salariu mediu net conform prognozei, ei bine în februarie salariile au scăzut și un arădean nu a primit, în medie, mai mult de 3.608 lei. Și asta în condițiile în care de la 1 ianuarie salariul minim brut pe țară a fost majorat la 3 mii de lei. Așadar primele semnale reale de pe piața muncii nu sunt neapărat unele foarte îmbucurătoare.
Despre elaborarea perspectivelor economice
„Perspectivele macroeconomice pe termen mediu pentru economia națională au fost elaborate în contextul persistenței incertitudinii privind evoluțiile conflictului geopolitic şi al ajustărilor structurale necesare după o perioadă dificilă, în care şocurile multiple au afectat parcursul economic. În același timp au fost luate în considerare, pe de o parte, evoluțiile descrescătoare în ceea ce priveşte cotaţiile internaționale ale petrolului, cât şi ale unor materii prime, inclusiv mărfurile agroalimentare, dar şi apariţia unor perturbări în sistemul bancar la nivel global, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanţare”, arată Comisia Națională de Prognoză.
Trimite articolul
XIn Timis sunt multi IT-isti, Profesori Universitari, avocati samd, asadar, este Logic ca salariile in Timis, sa fie mai consistente!
– greva e un drept legal desigur dar pacat ca sufera elevii / mai ales cei ce se pregatesc de bac sau admitere/ si care nu au nici o vină ca dascalii sunt nemultumiti de lefuri.
-de acord ca lefurile in general in Romania sunt mici si inflatia e mare dar dascalii au multe avantaje fata de alti bugetari cu lefuri similare
si anume
-muncesc 18 ore pe saptamana la clasa fata de 40 de ore cel putin alti salariati
-au vacante /concedii/platite si iarna si primavara si cateva luni plus in lunile de vara ceea ce alti salariati nu au /eventual au 30 de zile concediu/
– f multi dau meditatii neimpozitate pe bani multi /vezi si unii care confirma ca si-au cumparat 5-6 case din meditatii, deci se poate /
– din cele spuse de copii reiese ca se dau de meditatii deobicei zilnic la cate unul-doua grupuri, in grup intra aprox. cate 3-5 elevi si grupul merge la meditatii minim 2 ore si asta cel putin de 2 ori pe saptamana mai ales la elevii ce se pregatesc de examene ( bac , admitere etc) deci in cele 2 ore incaseaza bani de la mai multi elevi deodata Care bugetar mai poate castiga atat după orele de program? hai pa!.
Intretinerea si aici ma gandesc la apa, canal, gaze naturale, energie electrica, gunoi, etc nu se platesc in anii urmatori ci la zi !