ARAD. Au crescut salariile în luna septembrie. Cel puţin asta reiese din datele centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Arad în cel mai recent publicat buletin statistic lunar. Concret, luna septembrie a adus mai mulţi bani în buzunarele arădenilor, care au trecut, potrivit cifrelor, printr-o perioadă cu bonusuri, prime sau sporuri.Trendul de creştere a salariilor pare să se menţină şi în perioada următoare, dacă se are în vedere statistica salariilor la nivel naţional.
În august, câştigul salarial mediu brut la nivelul judeţului a fost de 2.066 lei. Iar în septembrie – 2.118 lei. A fost una dintre cele mai mari creşteri salariale din acest an. Dar nu extrem de îmbucurătoare, deoarece cifrele nete relevă o creştere, în medie, cu doar 40 de lei.
Câţi bani a adus un arădean, în medie, acasă, în luna septembrie? 1.532 lei. Aceasta este câştigul salarial mediu net calculat la nivelul judeţului nostru. Mult sub nivelul mediu înregistrat la nivel naţional în septembrie: 1.698 lei.
Fluctuaţii…
Statisticienii estimează că urmează o perioadă mult mai „bogată” pe final de an. „În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”, se precizează într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică.
La nivel naţional
În luna octombrie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost, la nivel național, de 2358 lei, cu 0,4% mai mare decât în luna septembrie 2014. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1705 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 7 lei (0,4%).
Minim şi maxim
„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia
petrolului brut şi a gazelor naturale (4.500 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (998 lei)”, subliniază reprezentanţii INS.
Citiți principiile noastre de moderare aici!