Începem articolul de față cu o dezmințire. În urma publicării articolului „Salariu de bugetar: 6.925 lei” în ziarul de luni, 20 noiembrie, am fost contactați de către managerul Bibliotecii Județene, Doru Sinaci. Acesta a ținut să clarifice următoarele aspecte: „nu am salariul de 6.200 plus sporul de doctorat, am 6.200 cu tot cu sporul de doctorat și, credeți-mă, am cu o sută cinci zeci de lei mai mult decât aveam la Centrul Cultural, nu am jumătate. Atât se cuvine, așa e legea – salariul minim pe economie ori coeficientul, nu îmi pot da eu mai mult. Nu am 7.000 de lei, am 6.200 de lei și ăla e brutul. În mână e patru mii și ceva”.
Capitolul următor
Am încheiat cu instituțiile aflate în subordinea Primăriei, „trecând” la Consiliul Județean. Săptămâna trecută am aflat împreună ce lefuri au angajații Gospodăririi Comunale, dar și cei ai Muzeului și Bibliotecii. Am aflat totodată și ce câștiguri bănești a avut Doru Sinaci, fost director al Centrului Cultural Județean, după trecerea lui la Biblioteca Județeană.
Astăzi, însă, vom vedea ce salarii au medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și cei ai Serviciului de Ambulanță Județean. Înainte de asta, însă, să vedem cu cât sunt remunerați funcționarii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, aflați în subordinea Consiliului Județean.
Protecția Copilului
Cei din conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad au salarii de până la șapte mii de lei (directorul general, Erika Stark), acestea pornind de la suma de cinci mii de lei brut, lunar (șef de birou). Adjuncții (Rodica Crainic – asistență socială și Valentina Buzura – economic) primesc lunar 6.500 de lei, în timp ce șefii de servicii primesc câte 5.700 de lei.
Ceva mai mici
Când vine vorba de funcțiile de execuție, lucrurile se schimbă nițel. Cel mai mic venit îl are un referent debutant – 1.500 de lei, cel mai mare fiind al unui auditor cu grad profesional superior – 4.300 de lei. În ceea ce privește funcțiile în regim contractual, cel mai mic salariu îl are un instructor de educație debutant, care obține lunar 1.500 de lei, la polul opus aflându-se un șef de serviciu, cu salariul de 5.700 de lei.
900 de funcții
În total, conform site-ului DGASPC, instituția are 893 de funcții, dintre care 168 publice și 725 contractuale. 20 dintre funcțiile publice sunt de conducere, în timp ce, din cele 725 de contractuale, de conducere sunt 21. Cele mai multe funcții sunt în cadrul Serviciului de Monitorizare și Evaluare Asistenți Maternali – una de conducere și 116 de execuție.
Ambulanța
Cei mai bine plătiți angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean sunt medicii primari care, în funcție de gradație, pot câștiga până la șase mii de lei lunar. Lefurilor li se adaugă și un spor pentru condiții deosebit de periculoase, conform OMS 547/2010, în procent de 95% din salariul de bază. Medicilor primari le urmează ierarhic medicii specialiști, cu salarii între 2.100 și 4.650 de lei, și acestora adăugându-li-se sporuri pentru condiții periculoase, în procente situate între 75 și 95%.
Asistenții și ambulanțierii
Asistenții medical principali cu normă întreagă au venituri salariale situate între 2.500 și 3.500 de lei, beneficiind și ei de sporuri între 60 și 100% din salariul de bază, pentru condițiile deosebit de periculoase în care își desfășoară activitatea. Asistenții medicali câștigă lunar între 1.700 și 2.500 de lei, aceștia bucurându-se și de sporuri între 65 și 85% din salariul brut. Ambulanțierii au venituri lunare salariale situate între 2.400 și 2.600 de lei, sporurile lor situându-se și ele undeva în jurul valorii de 50% din bază.
Șoferii și muncitorii
Lunar, șoferii de pe ambulanțele arădene pot câștiga salarii între 1.600 și 2.200 de lei, aproape tuturor aplicându-li-se sporuri pentru condiții periculoase, în cuantum de 50% din salariul inițial. Angajații precum mecanicii auto sau revizorii tehnici câștigă aproape două mii de lei lunar, beneficiind totodată și de sporul de 50%.
Conducerea serviciului
Dr. ing. Ec. Laurențiu Jitaru, directorul tehnic al SAJ, câștigă lunar 5.700 de lei, plus 50% spor pentru „condiții deosebit de periculoase”. Acesta este depășit de Ec. Adriana Plămădeală, directorul economic, ce are un venit lunar de 9.300 de lei cu tot cu sporul de 50%. Asistentul șef, în persoana lui Mircea Bencecan, este retribuit în fiecare lună cu aproximativ șase mii de lei, în timp ce dr. Mircea Merea, directorul medical, are o leafă de aproximativ 11.000 de lei, cu tot cu sporul de 50%. Cel mai mare venit îl are dr. Nicoară Raveca Mărioara, managerul general, care câștigă în total în fiecare lună suma de aproximativ 11.500 de lei.
Spitalul Județean
Medicii primari din cadrul SCJU au salarii între 5.350 și 6.250 de lei, iar cei specialiști între 4.200 și 4.700. Cele mai mici salarii din cadrul instituției sanitare le au garderobierii, angajați cu „sfert de normă” (două ore pe zi), aceștia fiind remunerați cu 329 de lei net. Cel mai mic venit la „normă întreagă” în cadrul Județeanului îl au câțiva brancardieri, aceștia primind 1.450 de lei lunar.
Directorii
De departe, cele mai mari remunerații din instituție le au cei din conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Carmen Lucuța, managerul general al SCJ, este remunerată lunar cu aproape 12.900 de lei, fiind urmată de Mircea Onel, directorul medical, cu aproximativ 11.800 de lei. Florina Ionescu, director financiar, câștigă lunar în jur de 8.600 de lei, iar directorul de îngrijiri – as. med. Daniela Moț, aproximativ 6.600. Cel mai prost plătit director din cadrul Spitalului Județean este cel al serviciului Gestionare Patrimoniu și Achiziții Publice, Maria Dorina Iacob, care are o retribuție ce nu depășește 50% din leafa managerului general.
Următoarele trei
Încheiem astfel cel de-al patrulea episod din seria „Salariile bugetarilor arădeni”, începută pe 6 noiembrie 2017. Vor urma angajații Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, ai Companiei de Transport Public și cei ai Direcției Județene de Evidența Persoanelor.
[related-post post_id=”1928737″]
[related-post post_id=”1933011″]
[related-post post_id=”1937163″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!