O notificare venită din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean în toate unităţile de învăţământ aruncă securea războiului pe masa directorilor. Vor tăia cu ea salariile angajaţilor sau nu, e decizia fiecăruia dar indiferent ce vor decide vor intra în conflict. Dacă vor face după indicaţiile superiorului ierarhic, IŞJ, se vor afla în conflict cu angajaţii, dacă vor fi de partea acestora vor suporta consecinţele din partea şefilor. O hotărîre greu de luat mai ales că adevărul zace în continuare învăluit în obscuritatea legilor ce par a se contrazice. Siuaţia conflictuală e uşor de formulat dar foarte greu de rezolvat. E vorba de, celebră deja, Legea330 şi Ordonanţa 1/2010 care stipulează modalitatea de calcul a salariilor, impusă de Ministerul Educaţiei şi de salarizarea conformă cu Legea sentinţele obţinute de sindicate, pentru membri din sistemul de învăţământ. Dacă se merge pe prima variantă cuantumul salariilor ar scădea substanţial, de unde şi starea de tensiune din şcoli. Directorii trebuie să decidă pentru cât vor lua în ziua de salariu profesorii şi personalul auxiliar din şcoli şi tot ei sunt responsabili dacă decizia e greşită şi la rigoare vor răspunde în faţa legii. În această situaţie au fost nevoiţi să-şi pună angajaţii să semneze, pe proprie răspundere, şi să aleagă cum îi va fi calculat salariu şi, în caz de nevoie să suporte evetualele consecinţe financiare.
În fapt, prin respectiva notificare se cerea directorilor ca salariile angajaţilor din fiecare unitate de învăţământ să fie calculate conform Legii330, în caz contrar directorii vor fi sancţionaţi. Mirela Aldescu, inspector şcolar general explică poziţia instituţiei pe care o conduce: „Prin această notificare nu am făcut decât să informez toate unităţile şcolare că trebuie să respecte legea. Ca inspector şcolar general care răspunde de îndrumarea directorilor trebuia să iau măsura ca toate legile să fie aplicate. Directorii, ca ordonatori terţiari de credite, nu trebuie să aibă o abordare sindicală în luarea deciziilor, ci trebuie să reprezinte interesele legitime ale instituţiei, cu respectarea legii, având o relaţie de subordonare ierarhică faţă de IŞJ, aşa cum IŞJ este subordonat MECTS. Precizăm, încă odată că, prin comunicările cu unităţile şcolare, nu facem altceva decât să asigurăm consultanţa tehnică de specialitate, care, nu înţelegem de ce, este confundată cu intimidarea sau abuzul. Facem aceste clarificări, tocmai pentru evitarea oricăror confuzii sau tensiuni. Dorim să asigurăm toate unităţile şcolare că nu avem nici un motiv de a crea astfel de situaţii, vrem să sprijinim realizarea actului educaţional în interesul tuturor celor implicaţi în realizarea acestuia (elevi, cadre didactice, părinţi etc.).” a precizat prof. Aldescu, în comunicatul trimis presei.
Poziţia sindicatelor
Pe de altă parte Biroul Operativ al Sindicatului Democratic Învăţământ Arad a formulat un punct de vedere vis a vis de această situaţie, considerată fără precedent, în sistemul arădean de învăţământ: „În ultima Notificare transmisă de IŞJ Arad către toate şcolile se fac recomandări de „ respectare şi aplicare a legii ”, indicându-se doar acele prevederi care sunt în detrimentul salariaţilor, fără a se lua în considerare drepturile salariale obţinute prin sentinţe. În aceeaşi notă, directorii sunt ameninţaţi că vor fi sancţionaţi disciplinar dacă nu se conformează. De asemenea, se invocă faptul că la această oră salarizarea celor care lucrează în învăţământul arădean este în neregulă deoarece nu se aplică o ordonanţă care oricum nu poate anula hotărârile judecătoreşti. Dacă Legea 330/2009 este de impus oricum, chiar dacă este atât de contestată din cauza articolelor ei contradictorii, Legea 221/2008 privind majorarea salarială a celor din educaţie, deşi este perfect legală, este în continuare neaplicată. În acest caz, nu ne aflăm în ilegalitate? Uluitor este faptul că se citează din Constituţie : „În România respectarea legilor este obligatorie”, evident, această prevedere este obligatorie numai pentru cei mici şi umiliţi de aroganţa altora care se consideră deasupra legilor. Pasarea responsabilităţii de la nivelul ministerului şi al inspectoratelor şcolare pe umerii directorilor şi hărţuirea acestora de mai bine de jumătate de an, considerăm că este incorectă şi duce la tensiuni, conflicte permanente la nivelul unităţilor şcolare şi la învrăjbirea oamenilor. ” punctează Dănuţ Ieneşescu, liderul S.D.Î. Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!