Interesul pentru posturile din spitale a crescut în toată țara, dar și la Arad se observă asta, fiind concurență pentru posturile vacante de medici. Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, ne-a declarat că salariile majorate în ultimul an îi determină pe medici să își dorească să lucreze din nou în spitalele din România.
„Există o concurență în spitalele din țară, sunt doi sau trei pe un loc la concursuri, ceea ce este foarte bine. Și nu mă refer la marile centre universitare, ci la spitale din reședințele județelor. Încet, încet, se înțelege că medicina nu se practică doar în București sau Timișoara. Interesul este și în contextul creșterilor salariale”, a spus Borcean.
Pentru cele 19 posturi de medici scoase la concurs de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad au fost depuse 25 de dosare. Există secții în care concurența este mai mare, în timp ce pentru Unitatea de Primire Urgențe nu există candidați.
Pentru singurul post de medic specialist anatomie patologică concurează patru persoane, iar aceeaşi concurenţă se înregistrează şi în cazul unui post de medic rezident an V la specialitatea medicină de urgenţă.
”Anul acesta, medicii au arătat un interes mai mare decât în trecut pentru posturile scoase la concurs. Cu siguranță printre motive se numără și creșterile salariale din sistemul medical. La concursul aflat în desfășurare acum, sunt cazuri în care pentru un post s-au depus patru dosare. Totuși, în cazul Unității Primiri Urgențe, unde sunt scoase trei posturi cu normă întreagă de medic specialist medicină de urgență, nu a fost depus niciun dosar”, ne-a declarat dr. Mircea Onel, director medical al SCJU Arad.
Ar veni acasă
Salariile mari pe care le câștigă și asistenții medicali îi determină pe aceștia să vâneze posturi la Județean. Unii chiar vor să vină acasă din străinătate, unde au lucrat în ultimii ani, iar alții vor să plece din cabinete medicale private din Arad, unde câștigă mai puțin.
”Lucrez de trei ani în Germania, la un centru de îngrijiri, și câștig în mână 1.900 de euro. M-am interesat de posturi la spital în Arad, dar încă nu s-a organizat niciun concurs. Aș veni acasă, pentru că am colegi care câștigă 5.000 – 8.000 de lei în mână și au aceeași diplomă ca mine. În Germania câștig mai mult, dar rămân în mână cu mai puțin, după ce plătesc chiria și utilitățile. Acasă aș fi cu familia, dar am auzit că e bătaie mare pe posturi în spital, mulți așteaptă concursul”, ne-a relatat o arădeancă de 33 de ani care lucrează la Stuttgart.
Fără concurs
În prezent, 1978 de posturi sunt ocupate din cele 2.578 aprobate în organigrama SCJU Arad. Există încă un deficit în cazul asistenților medicali, pentru că nu au fost scoase la concurs suficiente posturi în ultimii ani. Anul acesta nu a fost organizat niciun concurs, astfel că sunt ocupate doar 885 de posturi din cele 1.101 aflate în organigramă. În ultimii patru ani, doar 45 de asistenți au fost angajați.
Reprezentanții SCJU Arad ne-au spus că peste câteva luni ar putea fi organizat totuși un concurs și pentru posturi vacante de asistenți medicali.
Salariile asistenților
Nu e de mirate că se vânează posturi la Județean. Asistenții medicali pot câștiga și 10.000 de lei într-o lună. De exemplu, un asistent medical principal al Secției Chirurgie Plastică din cadrul SCJU Arad a câștigat, în august 2018, un salariu de bază de 6.500 de lei, la care s-au adăugat sporuri de aproape 5.000 de lei pentru condiții de muncă deosebite sau periculoase.
Un asistent medical principal din blocul operator a avut un salariu de bază de 6.222 de lei, la care s-au adăugat sporuri de 3.733 de lei, iar un alt asistent medical principal a adăugat la salariul de bază de 6.493 de lei sporuri de 2.125 lei.
Conform grilei de salarizare, asistenții principali de la mai multe secții au avut câștiguri similare, în general situate în jurul sumei de 5.000 de lei.
Peste 20.000 pe lună
Medicii primari de la Județean pot câștiga 28.000 de lei pe lună, cu mult peste managerul spitalului, care a primit în august aproximativ 15.000 de lei.
Astfel, șeful compartimentului HIV/SIDA din cadrul Secției de Boli Infecțioase a avut un salariu de bază de 16.343, la care s-au adăugat sporuri de peste 12.000 de lei.
Un medic primar de la Secția Obstetrică-Ginecologie a câștigat un salariu de 16.600 de lei, plus 10.191 de lei sporuri, în timp ce șeful secției a avut un salariu de 16.000 de lei, plus sporuri de 4.500 de lei.
La toate secțiile SCJU Arad, medicii primari au salarii de bază pornind de la 15.000 de lei, la care se pot adăuga sporuri de câteva mii de lei, astfel că în general câștigurile medicilor depășesc 20.000 de lei pe lună.
Și-ar fi schimbat meseria
Salariile mari din spital l-au determinat și pe președintele Societății de Medicină de Familie Arad, medicul de familie Adrian Dărăbanțiu, să încerce să obțină un post de brancardier. În luna iulie, acesta și-a depus dosarul în cadrul unui concurs de angajare, el afirmând că a fost nevoit să ia decizia aceasta din considerente financiare. ”Un brancardier poate primi în mână chiar peste 4.000 de lei, iar eu, după 31 de ani de activitate, rămân în mână cu jumătate din această sumă, deși am un cabinet medical peste medie ca mărime, cu aproximativ 2.500 de pacienți. Am colegi care au 1.500 de pacienți, iar cabinetul lor încasează în jur de 10.000 lei lunar, deci medicul pleacă acasă cu mai puțin de 2.000 de lei pe lună, chiar 1.500 lei, după ce și-a plătit angajații, a achitat facturile și toate taxele”, spunea Dărăbanțiu la momentul depunerii dosarului, care i-a fost însă respins din cauză că ar fi fost incomplet.
De altfel, pentru cele opt posturi de brancardier au concurat 32 de persoane, iar interes mare a fost și la infirmieri, unde au fost depuse 33 de dosare deși erau libere 25 de locuri.
Rămân în țară?
Președintele Colegiului Medicilor ne-a mai spus că a scăzut numărul medicilor care solicită eliberarea certificatului de conformitate în vederea recunoaşterii profesiei pentru a putea lucra în afara țării: ”La nivel național, anul trecut am avut în jur de 1.200 de cereri de eliberare de documente necesare profesării în străinătate, iar dacă ne uităm la anul 2010, observăm că suntem la mai puțin de jumătate. Chiar și așa, nu toți cei care solicită aceste certificate părăsesc țara”.
În Arad, 33 de medici români (fără a ține cont de străinii care au venit doar pentru studii și se întorc în țara lor) au solicitat certificate de conformitate în 2017, față de 170 în 2010.
Citiți principiile noastre de moderare aici!