Subfinanţarea sistemului de învăţământ, salariile din care nu se poate trăi şi lipsa modernizării unităţilor de învăţământ sunt principalele motive care transformă acest sistem într-o „paria” pentru oamenii valoroşi – spune liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad. Rezultatele concursului naţional de titularizare ne demonstrează faptul că spre acest domeniu nu se mai îndreaptă oamenii bine pregătiţi profesional, întrucât nu sunt motivaţi să facă acest lucru. Grila de salarizare care porneşte de la 660 de lei, echivalentul unui salariu pe care îl primeşte muncitorul necalificat, este principalul motiv care ţine departe de sistemul de învăţământ candidaţii competitivi.
Statisticile Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului arată că numărul tinerilor care se îndreaptă către o carieră profesională a scăzut de la un an la altul (Dacă în anul 2008, din numărul total al candidaţilor, aproximativ 10.000 erau absolvenţi de studii superioare ai acelui an, în anul 2011 numărul lor s-a redus la jumătate). Şi în acest caz, motivul este acelaşi: nu poţi face performanţă într-un sistem care nu îşi respectă salariaţii.
„Facem apel către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Guvernul României ca, în baza rezultatelor acestui concurs naţional, să ia toate măsurile necesare, astfel încât sistemul de învăţământ să devină unul atractiv pentru oamenii de calitate. Altfel, pregătirea generaţiilor viitoare de elevi va fi pusă sub semnul întrebării.
Biroul Operativ al SDI Arad împărtăşeşte opinia exprimată de FSLI, privind lipsa de atractivitate a profesiei de dascăl şi demotivarea tinerilor care se reorientează spre profesii mai bine plătite. Nu putem fi de acord cu etichetarea tuturor dascălilor ca fiind slab pregătiţi profesional. Considerăm – concluzionează Dănuţ Ieneşecu – că vina principală pentru rezultatele slabe de la bacalaureat şi titualarizare revine conducerii MECTS, din cauza managementul defectuos”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!