ARAD. Se împlinesc anul acesta două decenii de când vizităm saloanele de primăvară, vară, toamnă şi iarnă ale Cenaclului „Ion Andreescu”. Cenaclul acesta are o istorie mai îndelungată care onorează Aradul. Ar fi de scris despre artiştii care s-au perindat pe aici şi dintre care unii nu mai sunt printre noi, au devenit ilustre amintiri pentru cei care i-au cunoscut.
Salonul de iarnă de anul acesta (16-27 ianuarie 2013) are multe nume, unele de mult consacrate, altele mai noi, artişti care se impun în concertul complex al sălii de expoziţii „Clio”, a muzeului judeţean.
Între cei mai cunoscuţi, domnul Dorin Lihor din Şiria, creator de naturi statice şi portrete, surprinde acum prin patru peisaje în ulei pe pânză într-o viziune modern clasicistă a meditaţiei plastice în spaţiul natural colinar.
Un alt nume de referinţă al acestui cenaclu este Ecaterina Lauko. Lucrările sale potenţează o atmosferă realist-expresionistă, reverberaţiile melancolice ale spaţiului mundan marginal, într-o solidaritate subiacentă, profesional asimilată, cu o parte semnificativă din lumea lui Van Gogh.
Cultivând stiluri diferite, doi artişti de dată recentă în acest context sunt Iulia Dobriţa şi Zsolt Kolumban.
„Alchimia unui spirit”, „Şamanism”, „Vindecarea zborului”, „Între absolut şi relativ” ale Iuliei Dobriţa sunt proiecţii ale unei lumi ezoterice, spirituale, cu amplu suport iniţiatic, care se impun prin rafinamentul şi supleţea desenului, prin distribuirea armonioasă a culorii.
Cele trei picturi în ulei ale lui Zsolt Kolumban inaugurează o nouă etapă în creaţia artistului, vădind o reală inventivitate compoziţională, în care abstracţionismul resuscită elemente figurative, iar atmosfera duce gândul la „Guernica” lui Picasso.
Apreciată ca emblema acestui salon este compoziţia artistei Dana Todor, ulei pe pânză, în care abstracţionismul de certă calitate estetică încorporează geometria unor simboluri primordiale.
Lucrările Corinei Popovici combină cu deosebită fineţe pregnanţa senzuală a figurativului estompat cu virtuozitatea desenului abstract.
Pictorul Maria Furnea aduce la salon un cvartet care câştigă privitorul prin dispunerea simetrică a elementelor exuberant vegetale şi intuiţia cromatică.
O singură sculptură la acest salon este a distinsului sculptor arădean Celus Ciobanu, executată în marmoră cenuşie şi ilustrând spiritul răului cu antenele sale cărora nu le scapă nimic din ceea ce este omenesc.
Mai mult decât notabile la acest salon sunt creaţiile semnate de Pavel Jurik, Adina Kun, Ina Pricop, Delia şi Robert Wichtner, Dana Kovats, dar şi altele, salonul fiind un adevărat succes, una dintre realizările semnificative ale Cenaclului de artă plastică „Ion Andreescu”.
În salon
La această ediţie a „Salonului de iarnă” participă peste 30 de membri ai Cenaclului de artă plastică „Ion Andrescu”, care expun aproximativ 100 de lucrări.
Petru M. Haş
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!