ARAD. Au explodat salariile în agricultură. Așa cum era de așteptat, de la 1 iunie, atunci când prin Legea 135/2022 s-a impus un salariu minim de 3.000 de lei, veniturile salariaților din agricultură și sectorul agroalimentar au crescut considerabil. Față de anul trecut, creșterea este una de aproape 40 de procente, dar, cel puțin pentru moment, numărul salariaților a rămas neschimbat.
Buletinul statistic al lunii iunie, publicat de Direcția Județeană pentru Statistică Arad, confirmă creșterile salariale din această vară, impuse prin lege ce e drept. Așadar, dacă în iunie 2021, vorbeam de un salariu mediu net de 2.577 de lei în sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului, în luna iunie a acestui an salariu mediu net în același sector a fost de 3.676 de lei, fiind chiar peste media salariului mediu net pe județ. Practic, dacă până în luna iunie, agricultura era cea mai prost plătită din cele trei sectoare evidențiate în statistică (agricultură, industrie și construcții, servicii), în acest an serviciile au rămas pe ultimul loc. Aceasta, în condițiile în care atât în construcții, cât și în agricultură s-au impus prin lege salarii minime de 3.000 de lei.
Procentual, față de iunie 2021, creșterea din agricultură este de 38 la sută, iar în lei un salariat a fost plătit în acest an cu aproximativ 1.000 de lei mai mult ca anul trecut. Față de luna mai a acestui an, creșterea este de 25 de procente – de la 2.856 lei la 3.576 lei. La nivel județean, salariul mediu net a fost în luna iunie de 3.370 de lei, cele mai mici salarii fiind plătite angajaților din servicii – 3.172 lei (salariu mediu net).
În ceea ce privește numărul de angajați din agricultură, momentan există doar o ușoară creștere față de luna iunie a anului trecut. Așadar, de la 4.066 de salariați în agricultură în iunie 2021 în acest an numărul lor a ajuns la 4.141, în ultimele șase luni media angajaților din acest sector fiind de aproximativ 4.100. În continuare, însă, cei mai mulți arădeni sunt angajați în sectorul serviciilor – 69.183, iar 61.484 lucrează în industrie și construcții.
Institutul Național de Statistică a precizat că salariul mediu net lunar rezultă prin scăderea din sumele brute plătite aferente câştigului salarial mediu brut lunar a contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi şi a impozitului corespunzător, rezultatul fiind împărţit la numărul mediu al salariaţilor. Câştigul salarial mediu brut/net diseminat lunar nu cuprinde sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!