Municipalitatea nu a stat cu mâinile în sân după ce, marți, proiectul privind încredințarea serviciului de salubrizare stradală Gospodăririi Comunale a fost respins în Consiliul Local.
„Miercuri dimineaţă s-a constituit Comitetul de Situaţii de Urgenţă. Acest Comitet pentru Situaţii de Urgenţă îţi dă puterea să încredinţezi acest serviciu. Serviciul de salubrizare stradală a fost deja încredinţat Gospodăririi Comunale. La această oră, Gospodărirea Comunală are deja contractul semnat cu Municipalitatea. Mai mult de atât, s-au dat comenzile până la sfârşitul acestei luni, iar din 1 mai, comenzile vor fi şi pentru curăţenia stradală mecanizată pentru că trebuie să primim şi utilajele care să rezolve această problemă. S-a discutat despre măturatul manual, golirea coşurilor, încărcatul gunoiului şi transportul la rampa ecologică – activităţi care se vor realiza în această lună –, iar din mai discutăm şi despre măturatul mecanic” – a detaliat primarul Gheorghe Falcă în cadrul conferinţei de presă de miercuri.
Personalul, preluat de la Polaris
În ceea ce priveşte personalul care se va ocupa de curăţenia din oraş, edilul a subliniat că, tot miercuri dimineaţă, a avut o întâlnire cu liderul sindical de la Polaris, în urma căreia s-a stabilit că angajaţii care lucrau pe contractul de salubrizare stradală şi care au fost trimişi în şomaj vor fi preluaţi de Gospodărirea Comunală.
„În această perioadă, se vor rezolva şi angajările, se va face şi transferul a două maşini de măturat (care aparţin Municipalităţii-n.r.) şi vom intra într-o normalitate” – a precizat Gheorghe Falcă.
90 de zile, deocamdată
Conform procedurii, contractul dintre Municipalitate şi Gospodărirea Comunală a fost semnat pe 90 de zile. Dacă nu se finalizează licitaţia în această perioadă – şi e foarte posibil să nu se finalizeze – atunci contractul se va prelungi cu alte şi alte 90 de zile, până la finalizarea licitaţiei.
Mulţumiri
„Vreau să le mulţumesc unor companii private care ne-au ajutat în ultimele 20 de zile să îndeplinim în condiţii minime atât măturatul stradal, cât şi golitul coşurilor. Vreau să mulţumesc şi unor ONG-uri, unor tineri care s-au oferit voluntari ca pe timp de seară să strângă deşeurile din coşuri şi să le transporte. Asta înseamnă solidaritate cu un oraş care, la un moment dat, datorită legislaţiei, are o problemă. Şi cred că este şi un mesaj transmis de aceşti tineri exact către o parte a societăţii civile care, în prima zi în care Aradul nu avea contract, dar aveam firme care lucrau, s-au dus şi au strâns deşeurile de pe Meţianu şi le-au dus în faţa Primăriei. Dacă erau solidari cu oraşul, strângeau deşeurile şi le duceau la rampa ecologică” – a punctat primarul Gheorghe Falcă.
Primarul Falcă, şocat de votul PSD
Edilul Aradului nu a ratat ocazia de a se declara „şocat” de votul de marţi al consilierilor PSD, care au votat împotriva proiectului privind atribuirea salubrizării stradale Gospodăririi Comunale. „Dacă consilierii sunt reprezentanţii cetăţenilor, era normal ca consilierii să voteze încredinţarea serviciului de salubrizare stradală unei companii a Primăriei Aradului. Puteam încredinţa serviciul acesta şi altor companii private, dar în urma consultărilor cu specialiştii din Primărie, decizia a fost ca Gospodărirea Comunală să primească acest serviciu. Nu am crezut că reprezentanţii cetăţenilor, adică consilierii locali, se vor opune ca noi să încredinţăm acest serviciu public unei companii a Primăriei, până se finalizează licitaţia. Surpriza mea a fost că consilierii PSD nu au fost de acord cu acest lucru şi nici nu au putut să ofere o altă soluţie. Nu o soluţie pentru Primărie, ci o soluţie pentru cetăţeni. A veni în Consiliu şi a fi împotriva a orice arată că există o ruptură între cetăţeni şi aceşti consilieri locali” – a opinat Gheorghe Falcă.
„Situaţie de urgenţă”
De ce a mai fost dus în CLM proiectul privind salubrizarea stradală dacă exista posibilitatea ca Primăria să atribuie direct acest serviciu Gospodăririi Comunale? Răspunde Gheorghe Falcă: „Această posibilitate nu exista decât dacă demonstrai «situaţia de urgenţă». Or, situaţia de urgenţă a fost generată tocmai de votul de ieri (marți-n.r.). Votul de ieri era o normalitate. Nu se întâmplă normalitatea, te duci în «situaţie de urgenţă». Şi «situaţia de urgenţă» îţi dă voie să faci acest lucru.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!