Între 29 august și 4 septembrie va avea loc cea de a VIII-a ediție a Taberei de cercetare etnografică începută în anul 2009 în localitățile aflate la sud de Mureș, în acest an, cercetătorii desfășurându-și activitatea la Căprioara – Săvârșin. Echipa de cercetare va fi formată din dr. Rodica Colta, dr. Narcisa Ştiucă, drd. Cristian Muşa, Anamaria Maranda, dr. Adelina Dogaru, dr. Andreea Buzaş, Marius Matei, dr. Zoltan Gergely şi dr. Cosmina Timoce.
Coordonatorul din partea Centrului Cultural Județean Arad al acestui proiect este nimeni alta decât dr. Rodica Colta, un etnolog cu o activitate prodigioasă și, poate mai presus de toate, un om care și-a dedicat întreaga carieră salvării și promovării patrimoniului material și imaterial etnografic. Orice întâlnire cu doamnia sa se transformă, pe nesimțite, într-un periplu prin lumi demult apuse, în care ritualuri și obiceiuri străvechi prind viață, Rodica Colta fiind nu doar o împătimită a culegerii lor, ci și a lăsării lor drept moștenire generațiilor viitoare.
Două direcţii
În cadrul taberei etnografice de la Căprioara – Săvârșin cercetătorii se vor axa pe două direcții, prima dintre ele presupunând realizarea unei baze de date cuprinzând fotografii documentare. Vor fi vizate case, gospodării țărănești, cruci din cimitir, troițe, biserici, veșminte, unelte, mobilier tradițional, oameni ai locului ș.a. Cea de a doua direcție oferă, la rândul său, un extraordinar material de cercetare, întrucât vizează îndeosebi fascinantul patrimoniu imaterial. Cu această ocazie, vor fi intervievate persoane în vârstă, urmărindu-se aflarea unor detalii cât mai complexe legate de aspectele vieții tradiționale – costume, ocupații, arhitectură, alimentație – dar și de obiceiuri calendaristice, obiceiuri legate de viața de familie și mitologie.
Ajunși în acest punct, nu putem să nu ne aducem aminte de cele scrise în lucrarea „De la stratul cultural profund la tradiţii vii – Lucrările simpozionului internaţional de la Arad din 18-19 iunie 2014”, coordonată de aceeași Rodica Colta: „Timpul omului, adică parcursul timpului petrecut de om pe pământ, de la naștere până la moarte (…). Prima inspirație a pruncului intrat în lumea albă cu capul și ultima expirație a celui ce pornește, cu picioarele înainte, pe calea fără întoarcere, închide un cerc temporal, o viață, care se reia, potrivit gândirii populare la nesfârșit“. Iar un astfel de „nesfârșit” căutat și găsit de cercetători în lumea vie a satelor de la sud de Mureș se va regăsi și în rezultatele ce vor fi obținute de cei care vor lucra în tabăra de la Căprioara – Săvârșin.
Despre colindat
Pe lângă acestea, tabăra mai are un scop foarte important: vor fi adunate noi materiale legate de Colindatul cu dube la Căprioara și Săvârșin, urmărindu-se înscrierea obiceiului care este viu în cele două sate în Registrul Naţional al Patrimoniului Imaterial de la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale.
Ce spune Rodica Colta
Referindu-se la noua tabără etnografică pe care o va coordona, dr. Rodica Colta spune: „Cercetarea etnografică de la Căprioara – Săvârşin îşi propune să salveze o informaţie ce riscă altfel să se piardă din cauza modernizării satelor şi a schimbărilor culturale produse în ultimele decenii. Vom face acest lucru prin stocarea întregului material adunat de toţi invitaţii, pe diferite suporturi, într-o arhivă etnografică a Centrului Cultural Judeţean Arad”.
„Vom stoca întregul material adunat de toţi invitaţii, pe diferite suporturi, într-o arhivă etnografică a Centrului Cultural Judeţean Arad” Rodica Colta
Citiți principiile noastre de moderare aici!