O echipă de 11 voluntari se preocupă de soarta arădenilor de etnie rromă din cartierul Checheci timp de două săptămâni, începând din 22 iulie. Grupul de voluntari vine de peste ocean, mai exact din Woodward, statul Oklahoma (SUA). Voluntarii nu se află la prima aventură pe bătrânul continent, ci bifează acum acţiunea cu numărul 13 (prima acţiune desfăşurându-se în anul 1998, în aceeaşi locaţie din Arad). Acţiunea se află sub tutela congregaţiei Baptiste, atât din România, cât şi din SUA.
Consultaţii gratuite în şcoală
Echipa de voluntari este formată din doctor generalist, doctor oftalmolog, frizer, pastorul bisericii din Woodward şi voluntarii care organizează jocurile pentru copii. Americanii au adus cutii întregi de medicamente, ochelari, dulciuri şi multe cărţi bisericeşti pe care le oferă gratuit. Comunitatea rromă are acces gratuit, de la cei mari până la cei mici, la consultaţii. În cadrul Şcolii Generale Nr. 8 din Arad au fost improvizate: o sală de consultaţie în care medicul Frank Evans a oferit consultaţii şi medicamente gratuit; o sală de consultaţie oftalmologică în care doctorul David Jones a oferit ochelari atât părinţilor copiilor de etnie rromă participanţi la campanie, cât şi bunicilor; o frizerie în care frizerul local din Woodward, Neall Don, le-a “aranjat” în doar două zile părul celor care au i-au trecut pragul.
Obiectivul principal
Iniţiatorul acestui proiect este voluntarul Mike Duncan, care, începând cu anul 1998, repetă experienţa an de an. Până în anul 2000, a venit de unul singur, dar în următorii 11 ani a reuşit să strângă forţe impresionante de peste ocean pentru a ajuta comunitatea de care declară că “s-a îndrăgostit”. Au adus medicamente, ochelari, broşuri şi biblii, toate donate de locuitorii din Woodward şi din împrejurimi.
“Acum, grupul este format din 11 persoane, faţă de anul trecut când am fost 18. Obiectivul principal al acestei acţiuni este ajutorarea comunităţii de rromi, scoaterea lor din contextul marginalizării. Dar dincolo de toate aceste aspecte, vrem să ne ocupăm în primul rând de sufletele lor”, a declarat Mike Duncan, iniţiatorul proiectului.
Partea românească
“Sunt alături de aceşti voluntari minunaţi încă de la început şi îi ajut din punct de vedere al implicării părţii româneşti, logistic mai ales. Dorim să mulţumim conducerii Şcolii Generale Nr. 8, pentru că ne-au pus la dispoziţie acest spaţiu neutru care se află exact în mijlocul comunităţii rrome”, a declarat Daniel Luca, românul care coordonează şi îi ajută din punct de vedere logistic pe voluntarii americani încă de la început.
Vor pleca şi în judeţ
În acest an, aproximativ 300 de persoane au beneficiat de serviciile voluntarilor de peste ocean. Această săptămână îi va găsi pe voluntari în alte două locaţii din judeţul Arad, oferind consultaţii, medicamente, ochelari, biblii, dulciuri şi o mulţime de jocuri gratuite copiilor de etnie rromă.
Mii de voluntari la Săptămâna Pământului
Citiți principiile noastre de moderare aici!