Au intervenit promt, au salvat 34 de vieţi şi au fost premiaţi. Cu un premiu important s-au întors reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de la întâlnirea anuală a serviciilor de urgenţă intitulată „Gala Europeană 112”, desfăşurată la Riga în Letonia.
Importanta distincţie primită de STS a venit ca urmare operaţiunii de salvare a 34 de cercetaşi belgieni pierduţi în Munţii Zărandului, între localităţile Covasânţ şi Căsoaia, încheiată cu succes în data de 21 iulie 2011. Acesta este cel de-al doilea premiu obţinut de STS, după cel primit în anul 2009 pentru campaniile de educare-informare 112.
Au intervenit rapid
Distincţia primită a intrat la categoria „Premiul pentru salvare remarcabilă”, organizatorii ţinând cont de curajul operatoarei 112 care a preluat apelul, dar şi modul în care a gestionat situaţia. A mai fost apreciată de asemenea şi implicarea deosebită a serviciilor profesioniste care au participat la salvarea unor vieţi omeneşti prin această operaţiune de urgenţă.
“Ne face o deosebită plăcere să-i premiem pe aceşti eroi europeni, care merită întreaga noastră recunoaştere: iniţiativele lor ne fac să ne simţim în fiecare zi din ce în ce mai în siguranţă”, a spus Preşedintele EENA, Olivier Paul-Morandini.
Acum un an
Primul apel la 112 a fost efectuat la ora 19:55 pe 21 iulie 2011. Grupul de cercetaşi format din 34 de persoane s-a rătăcit undeva între localităţile Covăsânţ şi Căsoaia. Operatoarea a alertat serviciile de intervenţie şi imediat s-a format un grup de căutare format din jandarmi şi angajaţi ai Ocolului Silvic.
După două ore de căutări, persoanele cu vârste cuprinse între 12 şi 30 de ani au fost găsite, una necesitând îngrijiri medicale. Grupul a fost condus la Mănăstirea Feredeu unde a sosit şi o ambulanţă. Pacientul aflat în şoc hipotermic a fost salvat datorită intervenţiei rapide. Primăria din Şiria a oferit turiştilor mâncare, apă, transport şi cazare.
Au aflat de la televizor
Cercetaşii arădeni nu au ştiut nimic de prezenţa lor în ţară, fiind însă alături la aceea dată de cercetaşii din Belgia. În materialul intitulat „Un hike de 17 ore în Zărand”, apărut în data de 24 iulie 2011, în Jurnal arădean, Emanuel Chita, responsabil Comunicare şi Imagine în cadrul Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, Centrul Local Arad “Phoenix”, declara: „Noi am aflat de la televizor de cele întâmplate. Nu ne facem probleme deoarece se presupune ca un cercetaş poate să facă faţă oricărei situaţii. Ne bucurăm că totul s-a terminat cu bine, iar data viitoare suntem siguri că ne vor contacta. Mulţumim salvatorilor pentru modul exemplar în care au intervenit, având în vedere şi timpul foarte scurt în care au ajuns la grup şi îi felicităm pentru premiul obţinut”.
JA – V.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!